Accidentele de munca

In ultima vreme s-au inmultit accidentele de munca (explozie intr-un combinat chimic, suruparea unui mal pe un santier de constructii, intoxicare cu gaze toxice intr-un camin de utilitati, suruparea unui tavan intr-o mina, prabusirea unei macarale, etc.), toate soldate cu victime (multi morti si raniti grav). Asemenea evenimente sunt destul de frecvente de cand economia a inceput sa miste (cca. 2 ani de zile).

Raportul inspectiei muncii pe anul 2006, arata o situatie nu prea roza, chiar daca se incearca o cosmetizare, facand comparatie cu anii precedenti, cand se inregistrau mai multe victime. Statistica este indoielnica, atata timp cat nu se regasesc in scripte cca. 2 milioane de lucratori la negru (mult prea timide, depistarile de muncitori la negru, realizate de inspectoratele teritoriale de munca), de unde si concluzia, ca in realiatate nu se raporteaza toate evenimentele produse si deci nici nu se contabilizeaza.  

Dupa fiecare eveniment produs, ministrul muncii declara de la fata locului, convins, ca evenimentul s-a produs datorita nerespectarii normelor de protectia muncii. Asa o fi. Ca sa ne convinga si pe noi, cetatenii care nu credem orice, ar trebui ca inspectia muncii sa faca publice rezultatele cercetarilor (cauzele evenimentelor produse, infractiunile/ contraventiile comise de cei vinovati la legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/ 2006, actionarea in justitie si condamnarea celor vinovati/daunele materiale platite de cei vinovati urmasilor victimelor accidentelor de munca). Asa se procedeaza in tarile civilizate, in acest sens sunt concepute directivele obligatorii ale organismelor abilitate ale UE. La noi, dupa valva creata de presa la aflarea evenimentului produs, se asterne negura.

Domnul ministru este destul de proaspat in functie, nu pare rau intentionat, dar sigur sfatuitorii de taina ai dumnealui nu ii pun la dispozitie toate informatiile necesare.

Dupa parerea mea, in prezent, in tara se accentueaza o criza grava de imagine a economiei tarii, implicit a inspectiei muncii, datorata accidentelor de munca produse. Care ar fi cauzele cestei crize ?

Incompetenta conducerii inspectiei muncii (institutie a statului nereformata, perimata, care se conduce tot dupa legi vechi, nescrise, dar paguboase), de prea mult timp in functie, cu rezultate cel putin indoielnice, incapabila sa gestioneze activitatea de profil, dupa cerintele actuale ale UE.

Lipsa de profesionalism si cunostinte tehnice solide a majoritatii inspectorilor de securitate si sanatate din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca (prea multi ajunsi aici pe motive politice sau de nepotism). Acestia se conduc dupa inscrisuri venite de sus, fara a incerca macar sa adapteze ceva la conditiile specifice ale firmei pe care o controleaza. Nu conteaza decat procesul verbal de control intocmit (desigur, dupa inscrisul venit, de la centru) si numarul de sanctiuni aplicate. Amenzile aplicate se raporteaza ca victorii proprii (vezi site-ul ministerului muncii), insignifiante valoric, in raport cu situatia reala din firmele private in special. Inspectorii solicita verbal (aproape niciodata in scris) angajatorilor (acelora cu care nu „se inteleg”) documente multiple, pe care nu le citesc cu atentie, neinteresandu-i decat daca in acestea scrie mot a mot cum prevede inscrisul venit de la centrul sau vreun articol de lege, care de multe ori nu este dezvoltat printr-un act normativ de aplicare. Mult prea rar, inspectorii de munca fac si prevenire eficienta.

Blocarea de catre inspectorii de munca a accesului angajatorilor la firmele si persoanele fizice autorizate legal sa presteze servicii in domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca nu sunt „colaboratori” la acestea/ nu primesc atentii din munca acestora. La sediul inspectoratelor de munca nu este afisata o lista cu firmele si persoanele fizice abilitate sa presteze servicii autorizate in conditiile legii. De altfel, inspectorii prefera sa „lucreze” cu cei care nu detin autorizarile legale, boicotandu-i pe ceilalti, prin reclama inversa, defaimatoare. Oare de ce ?

Lipsa de instruire a lucratorilor, din vina angajatorilor in goana dupa profit mare si rapid, cuplata cu indiferenta sefilor vis a vis de lege (nu o cunosc, nu vor sa o aplice, stiu ca la o adica se „inteleg” cu cei veniti in inspectie) sub obladuirea inspectorilor de munca lipsiti de profesionalism.

Justitia neorganizata pe domeniul dreptului muncii, fara tribunale specializate, fara avocati si judecatori specializati in dreptul muncii si al securitatii si sanatatii in munca. In cazul rarelor procese ajunse in justitie, avand ca obiect un accident de munca, nu se apeleaza decat intamplator si atunci cu mare intarziere de la producerea evenimentului, la experti tehnici si specialisti in domeniul relatiilor de munca, respectiv al protectiei muncii. Nici procurorii nu apeleaza prea des la acestia. In cadrul activitatii de mediere, domeniul acesta a fost omis total.  

Lucratorul neinstruit, teribilist, prost sfatuit, prea putin controlat de catre sefi.

Toate aceste aspecte ar trebui sa stea in atentia ministrului, a conducerii inspectiei muncii. Sunt aspecte care nu trebuie sa lipsesca din tematica corpului de control al ministerului.

Sunt aspecte greu de crezut ca nu se cunosc de catre conducerea ministerului, ca nu exista sesizari scrise. Actiunile concrete lipsesc la varf, se pierd in neant la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca si nu se cunosc la nivelul angajatorilor, care astfel nu pot fi treziti din letargia indiferentei. Ne va trage de urechi cumva UE ? Nu sunt inca semnale clare.

Un răspuns to “Accidentele de munca”

  1. dr.sava Says:

    Dupa parerea mea Inspectia Muncii este un organism depasit de realitate si chiar daca vrea sa para,cu totul lipsit de o abordare europeana a fenomenelor. Inspectorii de munca nu mai fac controale de specialitate pe partea de securitatea muncii,pentru ca sunt din ce in ce mai putini specialisti angrenati in acest domeniu…ei fac bifarea pe check-listuri a neconformitatilor fata de anumite prevederi legale. Indepartandu-se de realitatile efective din teren inspectorii emit pretentii si sustin teorii de asa zisa europenizare, dupa urechea fiecaruia si capacitatea lui de implicare si intelegere a problemelor. In nici un caz aspectele preventive ale muncii de control si aspectele de colaborare constructiva in folosul angajatorilor nu mai sunt luate in considerare in cadrul metodologiilor de inspectie.
    Nu este o procedura corecta in folosul oamenilor si al contribuabililor in general.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: