Violenta din fotbal

Am privit cu stupoare cum un fotbalist (Ganea) a sarit la gatul unui arbitru de tuse si cum incerca sa-l doboare la pamant, pentru ca acesta si-a permis sa semnalizeze centralului cum el marele si inegalabilul fotbalist, alintatul presei si al conducatorilor de cluburi cu titluri pompoase, l-a lovit cu cotul in stomac pe un adversar. De altfel in minutul 3 trebuia eliminat pentru un atac violent asupra unui adversar. Gesturi incalificabile, de vagabond de mahala, de luptator sangeros din luptele de strada dintre bandele de cartier.

Oare asta sa fi inteles acest individ privilegiat (Ganea), din democratie, din libertatea de a se transfera unde doreste, din posibilitatea de a se imbogati de pe urma unui talent, fara a-si toci ani multi coatele pe bancile unei scoli ? Se intreaba oare, de ce el se imbogateste in cativa ani de dat cu piciorul in minge, iar un pensionar dupa 40 de ani de munca moare de foame si de boala ? Cum se simte cand il vede pe Dobrin (un mare talent ca fotbalist, dar fara  a discuta aici „racilele” lui) ajuns la 60 de ani, aproape rapus de boala, care nu are posibilitatile lui materiale pentru a-si ingriji sanatatea in strainatate ?

Individul (Ganea) este recidivist. Pentru el exista o singura masura: excluderea din sport. Gestul sau face uitate toate meciurile bune de la nationala. Nici nu mai conteaza.

Conform prevederilor din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 si a Cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru lucratori la locul de munca (terenul de fotbal in cazul acesta) aprobate prin HG nr. 1091/ 2006 se garanteaza de catre angajatori (in acest caz conducatorii cluburilor) conditii normale de lucru (in cazul acesta competitia fotbalistica este o activitate). Lucratorii (in cazul nostru fotbalistii) au obligatia sa actioneze in asa fel incat sa nu puna in pericol integritatea lucratorilor din imediata lor vecinatate (in cazul acesta adversarul). Pentru nerespectarea acestor prevederi, se instituie responsabilitatea patrimoniala/ civila pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca (in cazul acesta accidentarile din teren).

Pot fi adusi in justitie: organizatorul de competitii (federatia, liga, cluburile), finantatorii, arbitrii, atacatorul (jucatorul recidivist in special), care nu au luat toate masurile pentru a nu se intampla astfel de evenimente – accidentari (nu s-au interesat sa existe legi bune – organizatorii, nu au eliminat jucatorul agresiv -arbitrii, promit prime de joc exorbitante, care genereaza violenta pe teren, fac declaratii defaimatoare -finantatorii). In lumea civilizata astfel de procese se castiga de catre accidentati, iar agresorii platesc din buzunarul propriu sume exorbitante. Se ajunge la proces si pentru atacuri cu violenta, chiar neurmate de accidentari.

Daca nu ar fi vorba de fotbalisti si astfel de agresiuni s-ar intampla pe strada, s-ar mai incerca ulterior „iertari de culise” ? Greu de crezut.

Iubesc fotbalul, apreciez jocul barbatesc, dar nu pot fi de acord cu suporteri care se lovesc intre ei sau cu jandarmii, cu pari, lanturi, scaune si ce se mai gaseste prin preajma. Nu pot fi de acord cu agresivitatea din sport. Am facut sport, mi-am respectat intotdeauna adversarul.

Trebuie facut urgent ceva, pana nu va fi prea tarziu, pentru a oprii declaratiile de maidan, agresiunea fizica si verbala, indecenta din fotbal si comportamentul huliganic. Ca repere sa privim la jocurile internationale ale echipelor romanesti si la campionatele straine unde putinii fotbalistii romani care activeaza acolo sunt foarte des eliminati pentru deprinderi  capatate in campionatul intern. Nu am vazut conducatori de cluburi straine sa se ‘balacareasca” dupa modelul politicienilor, nu am vazut decat rareori antrenori straini care sa sara la gatul arbitrilor pentru decizii care nu le convin, atacurile violente la adversar sunt imediat pedepsite de catre arbitru cu eliminarea agresorului.

Civilizatia se naste si prin masuri dure. Arbitrii trebuie respectati, nu huliti, dar si pedepsiti cu excluderea din arbitraj, daca recidiveaza in decizii favorabile anumitor cluburi.

Mafia din fotbal (bani negri, aranjamente de culise, intre echipe, „stimularea adversarului”, impresari imbogatiti pe seama aranjamentelor banuite, dar niciodata dovedite, finantatori imbogatiti din afaceri necurate, de cele mai multe ori cu statul, tot banuite si nedovedite, etc.), trebuie sa dispara.

Presa scrisa si vorbita, elogioasa la niste comportamente de fitosi, la imbracamintea si coafurile deseori ridicole ale fotbalistilor sau ridicarile in slavi de prea putine ori meritate aduse consoartelor fotbalistilor, mentin o stare artificiala de apasare si „concurenta” intre protagonisti. Interviurile realizate cu „hahalere din fotbal” nu fac decat sa inegreasca si mai mult situatia actuala a fotbalului romanesc. Nu trebuie uitat ca am cam pierdut legatura cu campionatele mondiale si europene, iar pentru noi olimpiadele sunt pierdute in negura vremii. Nici la actualul campionat european nu suntem calificati.

Aude cineva ? Citeste cineva ? Vede cineva ? Ia cineva vreo masura radicala ? Ca doar nu o fi vorba si aici tot de o decizie politica ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: