De-ale calatorului prin tara

Calatorind prin tara nu poti sa nu remarci frumusetile naturale unice ale tarii noastre, prea putin exploatate in prezent, nu poti sa nu recunosti unele semne firave inca de civilizatie, care incearca sa apara, nu poti sa nu remarci bonomia si politetea romanului invatat cu greutatile vietii.

In acelasi timp cu greu poti sa nu observi insistenta romanilor de a da din coate numai in folos propriu, sa nu remarci indiferenta aproape totala a autoritatilor vis a vis de turism, sa nu „blagoslovesti” din toate puterile pe alesii neamului care fac mult prea putin pentru drumuri si un trafic civilizat, sa nu te intrebi de ce este pamantul necultivat iar  legumele si painea scumpe.  

Am ramas cu o nedumerire, adevarat mai veche, dar mereu actuala: ce rost are politica, ce rost au partidele, ce fac politicienii si cu ce se ocupa de fapt ?

Ce m-a impresionat ?

1. Ginerica pasind singur, precum boierul pe propria mosie, spre altar, intr-o biserica catolica.

2. Strandul termal de la Sanmihaiu, unde spre seara localnicii merg sa se recreeze.

3. Pensiunea Schwabenhaus de la Sandra, unde o initiativa locala dovedeste ca romanul are si potential organizatoric, imbina vechimea cladirilor cu antichitati adunate de prin tara si cu finisaje moderne, dar ii tebuie si un sprijin consistent (nu doar declarativ si ma refer aici la infrastructura) din partea statului.

Ce m-a scarbit si m-a obosit ?

Drumurile nationale. Nu poti pune o reclama luminoasa pe care sa apara scris drum european si peste tot sa fie numai gropi, portiuni lungi in lucru de ani de zile, semafoare langa semafoare, lucratori activi maximum 2 pe Km (de cele mai multe ori acestia pazind semaforul), utilaje performante de constructii de drumuri aproape inexistente, autoritati care sa controleze lucrarile nici pomeneala.

Cum s-o fi justificat la Bruxelles sectiunea drumuri ? De ce noi romanii nu suntem in stare sa absorbim fondurile europene ? De ce sa-i mai ascultam si sa-i credem pe politicieni, indiferent din ce partid fac parte (doar au fost toti pe la putere) ?

Reclame citite si privite din fuga masinii.

1. Gustari din carnati si oua. Pe firma era desenat stilizat organul sexual barbatesc.

2. Bine ati venit in Sacu. La 10 m in spatele reclamei era amplasat cimitirul.

3. Atentie ! Pericol de accidente. La 10 m in spate era o alta reclama care oferea facilitati de creditare de la Credit Bank.

4. Potrivim talpi. Aranjam barbi. Cele doua reclame erau alaturate. Mai lipsea o directionare spre sigla vreunui partid.

5. Vand popi. Nu era reclama in apropierea vreunei biserici. Cei care nu stiu, popii sunt stalpi de sustinere, utilizati in constructii, la cofraje.

6. Capite de fan imbracate in fotbalisti, amplasate in fata sediului unui club. Fotbalistii erau probabil platiti in produse agricole.

7. Duminica stramtam preturile cu 10 %. In zi de luni, nu era nimeni la usa.

8. Masaj cu pietre de jad. Trebuie sa fi fost interesant. Era ora inchiderii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: