Demagogie fara frontiere 2

Astazi mi s-a confirmat ceea ce doar banuiam cand am scris partea 1.

Congresul pensionarilor la care a participat zilele trecute presedintele, a fost de fapt un congres de constituire a unei noi asociatii de pensionari (probabil una noua, care sa „cosmetizeze” fata napadita de grijile sondajelor a domnului presedinte). Prea erau multe intrebari puse aiurea, in sala. Prea se inghesuiau unii sa-si spuna pasurile la microfon, desi se anuntase ca s-a intocmit un material cu nu stiu cate puncte, ce va fi prezentat domnului presedinte, sa-l ia cu domnia sa si sa-l studieze.

Se pare, ca acest material ori nu a existat sau nu a fost dat presei (sa nu fi interesat macar presa „independenta” /contestatoare ?), deoarece nu a fost publicat (sau intai trebuie cosmetizat ?). Eram curios sa vad ce se mai scrie despre pensii si pensionari.

Cum gafa cu amanarea promulgarii modificarilor la legea pensiilor a dus la scaderi in sondaje de cca. 20 %, sfatuitorii intaiului catatean al tarii au considerat necesara infiintarea unei noi asociatii de pensionari, care sa-i cante in struna domnului presedinte, cerand sa vada sursele de finantare (ca si cum i-ar interesa aceste surse sau ar pricepe cumva, daca uitandu-se la niste cifre, ar avea de unde sa le creasca valoric pensia, adica chestia aia mica cu care trebuie sa se descurce o luna de zile).

Astazi s-a publicat in presa protestul a 8 asociatii de pensionari care nu au fost invitate la „festinul” de vorbe al domnului presedinte.

Oare cate asociatii, federatii, confederatii, etc. de pensionari or exista in tara asta locuita de atatia creduli incurabili ? Cine are interese sa dezbine pana si pe pensionari ? Or fi aceeasi care promit cate in luna si in stele si rareori se tin de cuvant ?

Daca se doreste cu adevarat „impacarea” cu pensionarii, nu doar jocuri puerile de imagine (s-a zis ceva, in treacat, despre o astfel de lege, dar doar din punct de vedere pur politic, cu sageti veninoase, ca de obicei, catre adversarii politici, deci doar cu tenta electorala), cred ca domnul presedinte ar trebui sa oblige parlamentul, cu constitutia in mana (care zice asigurarea unui trai decent pentru toti cetatenii, nu numai pentru unii reprezentanti privilegiati, ai lor), sa voteze o lege unitara a pensiilor pentru toti cetatenii, care sa prevada implicit si recalcularea reala (nu batjocura din anul 2005) a tuturor pensiilor. Cred ca s-ar face un mare pas spre impacare.

Exista un astfel de proiect de lege a pensiilor ? Daca da, proiectul sa fie publicat imediat pentru dezbatere publica si apoi aprobat in regim de urgenta. Sunt curios daca ar mai exista ceva parlamentari care sa „indrazneasca”, sa nu voteze prin vot direct (in vazul televiziunilor) o astfel de lege. Manifestarile populare ” de adeziune”, convocate sau spontane, in toata tara, nu s-ar mai opri, nici pe ger, nici pe canicula, nici pe ploaie.

Se apropie totusi alegerile. Cele pentru europarlamentare conteaza doar ca imagine a Romaniei, pentru cetatenii de rand, care deocamdata nu vad niciun avantaj palpabil al aderarii. Nu sunt prea departe nici cele parlamentare nationale si nici cele pentru alegerea presedintelui.

Imi doresc ca tot mai multi romani sa invete imnul national „Desteapta-te romane” si sa se destepte o data, cu adevarat.

Anunțuri

2 răspunsuri to “Demagogie fara frontiere 2”

  1. combo Says:

    Faptul ca basescu orice face face doar pentru imagine nu e un secret pentru nimeni. Dar referitor la pensii echitabile, dupa cum spui tu, cam cat ar trebui sa fie ? Si cam de unde crezi ca se vor lua banii ? Daca avem un pensionar la un salariat inseamna ca doar taxele de asigurari sociale sa fie cat salariul, cea ce nu mi se pare tocmai ok.

  2. gigi popa Says:

    Am folosit denumirea de lege unitara a pensiilor, adica sa dispara legile speciale pentru „alesi”. Pensie echitabila inseamna ca fiecare sa primeasca pensie dupa munca depusa, anii de cotizatie si suma cotizata. Suma care este minim echitabila ar putea sa se refere tocmai si numai la asigurarea traiului decent al fiecarui cetatean.
    Daca doresti o analiza lucida si realista, fara niciun fel de reguli populisto-politicianiste, te invit sa citesti in arhiva blogului meu. Vei gasi cateva aprecieri bazate numai pe date certe si statistici afisate pe site-uri ale unor institutii abilitate ale statului roman si starine. Vei gasi si raspunsuri corecte la intrebarile pe care mi le pui.
    Doresc sa precizez ca intr-un stat de drept, cu o democratie solida, numai cetateanul are dreptul sa ceara, iar puterea are obligatia constitutionala sa gaseasca si sa asigure un trai decent pentru toti cetatenii. Cam de aici, apare si faptul ca pe pensionari nu-i intereseaza sursele de finantare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: