Votul uninominal

Nu sunt un cunoscator in ale politicii, fan nici pe departe. Ma uit dezinteresat la unele dispute politice, ca sa aud ce mai zice lumea politicianista, daca serialele mele preferate „LOST, Jerico si Minti criminale” se repeta sau nu este vreun meci de fotbal sau handbal.

Ca cetatean al acestei tari, cu drept de vot (drept pe care trebuie sa recunosc, ca nu l-am exercitat mereu, din cam acelasi motiv – partidele si fidelii lor nu mi-au inspirat destula incredere), incerc de ceva timp sa inteleg ce vor sa spuna politicienii si diversi analisti politici sau reprezentanti ai unor ONG-uri, despre votul uninominal.

Toti spun de toate pentru toti, fara a face precizari clare, dar in esenta dau vina pe adversarii politici, ca nu vor introducerea votului acesta. Asa am aflat ca de fapt sunt mai multe feluri de vot uninominal.

Pentru ca nu am inteles care ar fi aceste diferente, am hotarat sa spun ce cred eu ca ar trebui sa fie votul uninominal.

La inceputul campaniei electorale sa se afiseaza in locuri publice din orase, municipii, etc. liste nominale cu candidati ai diferitelor partide (fara a fi esential din ce partid face parte candidatul): Ionescu, Popescu, Vasilescu, etc. si cum poti procura/ afla programul politic al nominalizatilor, eventual locul/ data unde isi vor prezenta publicului programul lor politic. Te uiti la nume (la partid daca te intereseaza) si te duci la intrunire sau procuri programul politic. Analizezi diferite programe, le compari si decizi care dintre candidati face ceva concret pentru orasul tau si pentru tine, cetateanul. Astfel, poti sa bifezi la urmatoarele alegeri plusurile si minusurile si sa decizi daca te-ai pacalit sau nu, daca votezi cu acelasi politician sau cauti altul.

Repartizarea pentru parlament sa fie 1 senator pentru fiecare judet si Bucuresti plus 1 deputat pentru fiecare 100.000 de cetateni din fiecare judet. Nu se fac redistribuiri, intre judete.

In ziua votului, la urne gasesti 1-2 cetateni cunoscatori ai manevrarii calculatorului, angajati si platiti cu ora de catre cetatenii din circumscriptie, prin asociatia de proprietari, paziti de un jandarm pentru a da fata de legalitate. In aceste conditii cu greu se poate pune la indoiala legalitatea actului votarii.

La cabinele de vot se gasesc pe calculator situatii nominale cu cetatenii arondati (si obligatoriu poza din buletin), buletine de vot in numar egal cu cetatenii arondati, o singura stampila cu „votat”. Prin programul de calculator si o camera Web se recunoaste dupa figura/ poza cetateanul care se prezinta la vot, se bifeaza automat prezenta sa si se da ok-ul pentru a primi de la supraveghetori, buletinul de vot (pe care sunt trecuti nominal toti canditatii) si stampila de vot.

Cetateanul se duce cu buletinul de vot si stampila in cabina si voteaza, apoi introduce buletinul de vot in urna. Numararea voturilor se face de catre supraveghetori, rapid, dupa nume. Numarul de buletine nefolosite plus cele utilizate trebuie sa dea numarul total de cetateni arondati.

Centralizarea datelor se face in mod asemanator la nivel de judet si apoi la nivel de tara. Aici trebuie sa intervina si ministerul de interne, pentru centralizarea datelor.

Votarea se poate face si prin calculator, atunci numararea si intocmirea situatiei finale sunt rapide.

Implicarea politicienilor in actiunea de votare naste multe suspiciuni. motiv pentru care nu trebuie sa fie prezenti la urnele de vot.

Se poate vota in afara orasului de resedinta numai prin vot electronic, la orice sectie de votare.

Cand se va proceda asemanator prezentarii mele, cred ca putem vorbi de reformarea clasei politice, de programe de partid, de interesul cetateanului.

Ne va lipsi „balacareala” de partid ? Mie, sigur NU.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: