Demagogie fara frontiere

Subtitlu: Hai sa vorbim discutii degeaba, impreuna.

In timpul siestei de praz, deschid televizorul si vad pe alesul neamului, in camasa cu cravata, transpirat si transfigurat, mai bronzat decat ieri, cam palid si abatut, totusi cu „zambetul” inconfundabil prezent pe figura.

Ma lamuresc repede dupa zgomotul din sala, intrebarile puse anapoda, fara legatura cu tema discutiei, simple nemultumiri care nu vizeaza problematica (foarte complexa de altfel), ca este vorba despre un congres (unde s-o fi anuntat ?!), al unei asociatii de pensionari, care se tine pe undeva la mare (frumoasa locatie, in aceasta perioada, oare cine o fi platit deplasarea delegatilor, din ce fonduri ?). 

Ma conving inca o data, cat este de usor pentru politicieni, a spune vorbe, cand nimic nu au a spune (vorba poetului adaptata de mine, la situatia prezentata).

In stilul clasic, cu bai de multime si atac la adversarii politici, alesul o tine pe a lui: nu i s-a prezentat dom’le sursa de finantare a maririi pensiilor. O nuanta noua totusi apare: zice ca pentru 2008 nu ar fi probleme, abia din 2009 o sa apara niste probleme (si arunca cu cifre, cum ca ar mai trebui vreo 4 miliarde de euro). Pai daca nu i s-au prezentat sursele de finantare, de unde stie domnia sa ca mai trebuie nu stiu cati euro ? Ca si cum ar fi treaba lui. Sau poate chiar este, ca doar vrea sa fie reales in 2009.

Am retinut un raspuns al domnului presedinte, care infiereaza guvernul care a anulat aplicarea unei legi referitoare la acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor. Se pare ca domnia sa nu prea stie ce semneaza, pentru ca zilele trecute a fost publicata in monitorul oficial tocmai aplicarea acestei legi (promulgate de dumnealui), incepand cu 2008. Ce sa-i faci, cu atatea legi, mitinguri, deplasari prin toata tara, participari la adunari, pe canicula asta, mai si uiti. 

Dar pentru curmarea secetei asteia cumplite, pentru stingerea incendiilor care mistuie padurile tarii, in afara ca atrage atentia, cand va face domnul presedinte si ceva concret ?

Dar despre interceptarea telefoanelor de catre procurori, fara mandat judecatoresc, cand ne va spune ce masuri preconizeaza a fi luate (nu doar atragerea atentiei) ?

Domnul presedinte poate cere guvernului sa modifice niste legi, chiar poate, ca simplu cetatean, sa aiba idei/ pareri.

Cand va trasa o politica externa coerenta pentru tara ? Asta este treaba domniei sale.

Ca e sau ca nu e treaba domnului presedinte, ca exista sau nu exista bani pentru marirea pensiilor, ca este sau nu este vointa politica, oare de ce nu pricepe domnul presedinte, ca pe pensionari nu-i intereseaza ? De ce a dorit sa ajunga presedinte, daca nu este in stare sa respecte Constitutia, care zice asigurarea unui trai decent pentru toti cetatenii ?

Ce intereseaza pe pensionari daca domnul presedinte se intelege sau nu cu primul ministru, daca ii place sau nu, partidul de la guvernare ?

Cand o sa priceapa politicienii, ca ajungerea la putere nu inseamna numai ciolan, ci si responsabilitate fata de cei care i-au trimis la guvernare/ in fruntea tarii ?

Dar cetateanul, cand o sa faca distinctia intre populism si promisiuni facute aiurea, niciodata respectate si politicieni responsabili (in cazul cand vom avea si politicieni responsabili) ?

Era sa uit. Nu mi-am propus sa fiu Gica Contra pentru domnul presedinte si sa-l critic permanent. Nu il ador pe domnul presedinte, dar nici nu pot sa nu spun ce gandesc. Mai sper inca, in transformarea domnului presedinte intr-un presedinte al tuturor romanilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: