Legislatie de mantuiala

Birocrati de ambe sexe, vechi luptatori pe baricadele birocratiei romanesti sau ceva mai tineri, oplositi prin posturi bune de catre taticu ajuns sef, au facut/ fac/ vor mai face, stagii lungi de pregatire pe la Bruxelles, participa la simpozioane si stagii de pregatire, prin tari exotice, cu scopul declarat de a se instrui si a lua contact pe viu cu institutiile UE (in realitate pentru a se plimba si a face un concediu placut, platit de catre cetateanul din UE) si la revenirea in tara sa „produca” legi care sa ne alinieze la legislatia europeana.

Asa apar legi concepute de acesti „meseriasi”, pe care le voteaza in parlament alesii nostrii, care mai de care, mai „priceputi”, promulgate de un alt „stie tot”, consiliat de catre specialisti, numai intre ei denumiti ca atare.

Asa sunt necesare zeci de completari si modificari, la legea initiala, norme metodologice, instructiuni de aplicare, etc. Astfel, saracul cetatean care trebuie sa inteleaga ceva si functionarul care in final trebuie sa aplice legea, sunt intr-o confuzie totala.

Cand intr-un tarziu, se prinde cetateanul care trebuie sa respecte legea si functionarul care trebuie sa o aplice, despre ce este vorba, intervin alte necazuri: ba nu s-au alocat fonduri suficiente sau nu s-au alocat deloc, pentru achizitionarea de echipamente de munca, ba nu se pot tine licitatii din diverse motive, ba procedurile sunt depasite (asta in cazul fericit, cand acestea au fost intocmite, chiar si cu deficiente).

Exemple ? Inundatiile de anul trecut, canicula de zilele trecute, incendiile care pustiesc de cateva zile padurile si pasiunile tarii (alea arse mai ieri de vipie), „balbele” cu medicamentele (lista compensatelor se modifica lunar, procentul de compensare e pe cale de disparitie, lipsa listei cu serviciile de care beneficiaza gratuit asiguratii), legea pensiilor pentru omul de rand, vis a vis de legile speciale pentru pensionari speciali (prin ce or fi speciali ?), legislatia muncii ineficace, contestata si de patronat si de sindicate, etc.

Imagini ? Animale si oameni luati de apele involburate, batrani cazuti in stada sau stand pe canicula, la coada, la usa cortului unde se ia tensiunea si se da un pahar cu apa clocita, pompieri care sting focul cu craci, lopeti sau maturoaie, pensionari care se inghesuie la ghiseele casei de pensii sau la cozi la medicamente, lucratori toropiti de soarele amiezii, care sapa sau „dau” cu picamerul si nu mai suporta echipamentul de protectie pe piele, etc.

Declaratii de presa ? Cat cuprinde, pe toate posturile de radio si televiziune sau prin ziare, apar politicieni din toate partidele, ministri, primul ministru, presedintele, consilieri, care se intrec in cifre statistice, iar realitatea cruda nu are nicio legatura cu cifrele. Toti respecta niste programe, intocmesc strategii, plang de mila celor napastuiti. Fac totul pentru cetatean, pentru cresterea nivelului de trai al acestuia, intr-un cuvant, nu mai pot de grija cetateanului alegator.

Era un banc pe vremuri. Stiti ce creste si nu se vede ? Nivelul de trai.

Se va termina candva cu lucrul facut de mantuiala ? Poate. Inca mai sper.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: