Teribilistii, politistii si regulile de circulatie

Nu este zi lasata de la Dumnezeu sa nu afli despre accidente de circulatie grave, cu multe victime, produse in tara sau peste hotare, in care sunt implicati romani.

Drumurile. Daca in tara poti vorbi despre drumuri proaste, despre drumuri bune, putine, dar si acestea intretinute necorespunzator (greu afli de fapt cine raspunde de intretinerea lor sau daca se ia vreo masura cu cei vinovati), despre lipsa de alternative la anumite rute de transport, nu acelasi lucru se intampla in strainatate.

Mult timp s-a dat vina pe legislatia permisiva existenta la noi. S-a modificat, iar noua legislatie este cu mult mai dura, cu toate ajustarile ulterioare de imblanzire a ei. Ce s-a realizat ? Mai nimic. Atunci, se deduce, ca nu s-a ales solutia corecta.

Politistii nu mai sunt militienii de la circulatie, dar naravul de a pandi contravenientii nu le-a disparut. Sefii lor dau interviuri linistitoare, acoperitoare pentru subordonati, dar implicarea cu adevarat a politistilor in trafic, cu greu se face simtita. Cand vor recunoaste acestia, ca si in prezent, politistii de la circulatie primesc indemnizatii, din amenzile date ?Circula o vorba printre soferi, cand se „gatuie” traficul: iar este un tablagiu in intersectie.

Cercetarea accidentelor de circulatie de catre politisti nu poate fi eficienta, daca accidentele se repeta in acelasi loc, la intervale de timp mici, avand aceleasi cauze. Culmea ar fi sa existe si aceeasi protagonisti (acestia de cele mai multe ori dispar dintre noi).

Teribilistii sunt spaima soselelor. Cine sunt ei ? De cele mai multe ori tineri, cu carnet de sofer, de cateva luni, care „calaresc” masini puternice, cadorisite de catre parinti care vor binele declarat pentru copii lor, dar care prin inconstienta lor de a pune acesti bolizi la indemana progeniturilor sunt dupa parerea mea, principalii responsabili pentru urmarile accidentelor de circulatie produse pe sosele. Imberbii soferi gonesc cu sute de Km la ora, preseaza in trafic pe cei care respecta regulile de circulatie, nu au habar despre reguli, nu au respect pentru ceilalti. Iti taie calea in intersectii, depasesc pe unde se gaseste un spatiu cat de mic, te lovesc din spate si din lateral, nu au cunostinta si respect pentru prioritate in trafic. Motiveaza ca ceilalti nu au abilitatile lor de soferi. Ce ar zice persoana din dreapta, daca ar merge linistit in spatele unei masini mult mai ieftine ?Credeti ca politistii recunosc aceste lucruri ? Cei mai curajosi dintre ei (oricum cativa), recunosc cu jumatate de gura, pe la colturi. Nu pot sa infiereze pe copiii sefilor lor, pe cei ai parlamentarilor, pe copiii baronilor locali.

Alti teribilisti sunt soferii profesionisti de pe TIR-uri si soferii de taxi. Legea prevede pentru ei obtinerea unui atestat profesional. Statistic, acestia sunt implicati in cele mai multe accidente. Pai unde se greseste ? Atestatul nu se ia prea usor cumva ?

Lipsa de educatie rutiera nu poate fi neglijata.

Se poate face ceva ? Cred ca da. Dar de unde sa plecam si incepand de cand ? Era sa uit, dar cu cine ?

Toti trebuie sa contribuim. Cum ?

Sa nu mai acceptam compromisuri (de genul: iti repara tata masina si iti dau si 1000 euro, daca zici ca ai fost tu vinovat).

Sa nu mai incercam sa iesim din situatii neclare, momind politistul cu o spaga (actualizata e minim 50 lei).

Politistul sa faca munca de prevenire, nu de pandire. Sa aplice corect legea. Sefii politistilor sa faca efectiv ceea ce vorbesc si explica (doar cand se intampla accidente).

Sa cerem socoteala autoritatilor (adica sa-i dam in judecata) daca drumurile nu sunt corespunzatoare (taxe platim nu ?).

Sa nu uitam nici de asigurari.

Sa raspundem in gand fiecare, la intrebarea pe care o punea TVR zilele trecute: respectati intotdeauna regulile de circulatie ? DA sau NU.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: