Norii toxici si panica creata de mass media

Deraierea unor vagoane cisterna incarcate cu fosfor alb (galben) urmata de un incendiu puternic si degajarea de nori toxici in atmosfera, eveniment produs in Ucraina, a declansat isteria generala prin televiziunile de stiri, urmata probabil, maine, de isteria colectiva din presa scrisa.

Norii toxici se deplaseaza sub influenta curentilor de aer, se disipeaza in timp. Pot ajunge in straturile superioare ale atmosferei, unde sa stea ani de zile.

Coordonatorii de stiri si invitatii lor (de altfel mereu aceeasi, indiferent de subiectele dezbatute) peroreaza, bat campii, arunca cu pareri personale de domeniul fantasticului, dau telefoane pe la alti neaveniti si neinformati, intr-un cuvant creaza panica. Nu-i intereseaza parerile unor initiati (ministri, profesori universitari, doctori in toxicologie, meteorologi, alti specialisti in domeniu) pe care ii contacteaza intr-un tarziu, telefonic, dar pe care ii intrerup daca nu spun ce vor ei sa auda. Nu pot intelege cum adica daca vantul bate spre Polonia si tarile baltice, nu se indreapta norul toxic direct spre Romania (ce note or fi avut la geografie ?). Nu vor sa priceapa ca o autoritate publica nu poate arunca cu vorbe nedocumentate, care ar crea panica adevarata, daca ar fi spuse. Nu vor sa inteleaga mecanismul (de altfel intortocheat si greoi) de comunicare la nivel de state. Nu conteaza, insista in nestiinta.

Televiziunile nu or avea si niste profesionisti pentru astfel de cazuri ? Sunt oare suficienti reporteri care arunca pe piata stiri politice ? Doar la politica, agricultura si fotbal, se pricep toti.

Oare ce o scrie despre astfel de evenimente in tratatul bilateral romano-ucrainian ? Presedintele nostru nu este interesat de asa ceva ? Sau este un lucru marunt pentru domnia sa ?

Este adevarat ca prin alarmarea televiziunilor, autoritatile „se sesizeaza”, ies cu declaratii, recunosc ca sunt mari deficiente de comunicare, convoaca sedinte fulger, promit declaratii de presa documentate.

Mascat, autoritatile recunosc ca au fost iarasi prinse cu „izmenele in vine”, ca nu stiu cu ce se ocupa zecile de agentii din subordinea primului ministru, ca nimeni nu se intereseaza si nu controleaza cum isi rezolva aceste agentii si inspectorate, atributiile legale. Cum s-o face decontul de cheltuieli al acestor agentii si inspectorate ? Sau este destul sa se aloce fonduri de la buget, pentru „inactivitatea” lor ?

Cine este raspunzator, ca la cca. 2 ani de la infiintare, inspectoratul pentru situatii de urgenta nu are proceduri pentru astfel de evenimente ? Se intruneste si delibereaza ce are de facut, dupa producerea unor astfel de evenimente. La inundatii nu sunt pregatiti (nu au mijloace de actiune), la seceta si canicula nu sunt pregatiti (nu au personal specializat), la cutremure (doamne fereste sa aflam), etc. In schimb angajatii cu salarii mari si multimea de sefi se calca pe picioare.

Despre eveniment. Fosforul alb (galben) este un element chimic toxic (inhalat in stare pura poate produce afectiuni multiple, in functie de cantitatea inhalata, durata de inhalare). Transportat in cisterne speciale (probabil sub perna de azot), nu este periculos. Datorita deraierii trenului, cisternele s-au spart, fosforul s-a aprins si prin ardere s-au produs norii toxici (fum format din produse de ardere). Putin probabil ca in atmosfera sa se mai gaseasca fosfor in stare pura (cel putin asa zice literatura de specialitate), deoarece acesta se oxideaza si in contact cu apa formeaza acizi care ajung pe pamant sub forma de ploaie acida. Ploile acide afecteaza culturile agricole si arborii. Picaturile de ploaie ajunse pe piele provoaca iritatii. Sunt responsabile si pentru un anume disconfort respirator.

Ma intreb daca acest gen de abordare a stirilor este benefica ? Ajuta autoritatile sa se trezeasca la realitate si sa iasa din somnolenta ? Creeaza profesionisti  adevarati ? Sau intr-un caz cu adevarat periculos, populatia nu mai acorda importanta cuvenita si atunci urmarile pot fi de neimaginat. Cum poate omul de rand sa faca diferenta ?

2 răspunsuri to “Norii toxici si panica creata de mass media”

  1. vietnam Says:

    Prea adevarata stirea..nu tot ce prezinta astia la TV 🙂

  2. irimusvlad Says:

    nu tot ce zboara se mananca …..nu se poate compara cu ce a fost la Cernobal…..din cate am citit acolo au murit in primele ore 25.000 de oameni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: