Irecuperabilitatea la romani

 Sunt „obiceiuri” mai vechi sau mai noi, mostenite sau dobandite in cursul vietii, obiceiuri autohtone sau copiate de la straini, pe care romanii le respecta cu sfintenie. Multe dintre aceste „obiceiuri” ma oripileaza, ma infecteaza pe moment, fara a ma contamina, imi zburlesc totusi parul pe maini.

Iata cateva:

   –Cu caciula in mana la straini. Din vremuri stravechi, romanul a cautat sa se ascunda sub umbrela unui „stapan”, din diferite motive, pe care nu le comentez. Ce nu reusesc sa inteleg este de ce astazi continuam aceeasi „politica”, chiar daca ne mai facem ca avem initiative zonale, purtam discutii (de fapt ei vorbesc si dicteaza, iar noi dam din cap afirmativ si luam notite) cu mai marii lumii, aplicam mici „muscaturi” catre unii aliati mai vechi (care ca „represalii” scumpesc gazul si titeiul, nu ne mai iau carnea, nu fac niciun comert la schimb cu noi, ci numai pe bani ches). Sa nu putem avea o verticalitate, sa nu putem negocia de la egal la egal (nu in politica), macar in schimburile comerciale ? Nu ne „interesam” prea mult de capra vecinului ? Eu zic ca DA. Sigur romanii de rand sunt marii perdanti.

   –Munca efectiva. Constructorii (si nu numai), de regula, au program de lucru de 10-12 ore/ zi, cu sambata pana la ora 13. Asa era in vechiul regim, nimic nu s-a schimbat in prezent. Ce a ramas neschimbat ? Se lucreaza de fapt cam 6 ore pe zi, efectiv. Sloganul „pauzele mici si dese cheia marilor succese ” se aplica neabatut. Formarea echipelor de lucru, in constructii, nu are nicio legatura cu munca efectiva pe care ar trebui sa o faca lucratorii. Nu conteaza decat sa fie multi lucratori ca numar in echipa, daca este nevoie de un efort fizic, mai mare, cumva. Seful de echipa nu stie/ nu poate/ nu vrea sa le gaseasca de lucru subordonatilor sai, pentru perioade mai mari de timp, in regim de lucru constant. Nu trebuie neglijat salariul la cel mai de jos nivel posibil pe care il platesc angajatorii. Nu pot intelege de ce nu se da de lucru sub forma: asta e lucrarea, astia sunt banii, asta este termenul de finalizare. Conditii: sa lucrezi 8 ore/ zi, sa respecti regulile de securitate si sanatate in munca, sa nu dai mai putin de salariul minim pe economie/ lucrator (dar sa dai la lucratori toti banii prevazuti). De ce ore suplimentare ? Realitatea trebuie cautata la organizarea activitatii si eliminarea timpilor morti.

   –Cuvantul sefului este sfant, numai el stie tot. In trecut sloganul „seful este sef si in sant” era aplicat fara devieri, fara initiative personale si fara actiuni directe, „nebatucite” si numai cu activitati arhicunoscute, „batatorite”. Aparitia managementului ar trebui sa se faca simtita mai mult. Ceva se intrezareste, dar in niciun caz, in productie. Numai pensionarea nu rezolva problema. Cei tineri trebuie sa decida, dar cine sa-i si oblige sa faca acest lucru ? Se pare ca „obligarea” este inca la putere.

   –Autoritatile statului. Inspectiile specializate ale statului nu au inteles inca care este rolul lor. Asteapta sa se intample ceva rau, pentru ca inspectorii sa navaleasca si sa caute vinovati. Nu fac niciun fel de munca preventiva. Se uita numai la litera legii si intreaba DE CE nu s-a facut asa (fara a fi sigur ca stie cum este bine si corect), fara a cauta adevaratele motive (printre care, nu in ultimul rand, lipsa lor de activitate preventiva). Inspectorii se fac ca lucreaza, desi sunt mult prea bine platiti.

Cum s-a ajuns aici ? Sefii sunt numiti pe criterii politice, inspectorii „castiga” concursuri masluite. Se fac tot felul de raportari irelevante, pentru ca sefii cei mari (de la minister) sa aiba si ei activitate. S-au infiintat tot felul de organisme centrale, teritoriale si locale, care se calca pe picioare, iar responsabilitatea inspectorilor este diluata si in cele mai multe cazuri lipseste cu desavarsire.

Toti politicienii care s-au perindat la putere au vorbit despre reformarea institutiilor statului. Cand se va trece cu adevarat si la actiune ?

Reclame

Un răspuns to “Irecuperabilitatea la romani”

  1. Patrick Says:

    I don’t even know the way I ended up right here, however I thought this put up was
    good. I don’t recognize who you might be but certainly you’re going to a famous blogger in the event you
    aren’t already. Cheers!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: