Litigiile de munca

Tot mai multi angajati apeleaza la justitie pentru rezolvarea unor conflicte de munca cu angajatorii. Acest fapt nu inseamna neaparat curaj si incredere in justitia romana, dar inseamna sigur un pas inainte si posibilitatea de a apela la instantele UE. Statistic, in 85 % din cazuri, angajatii au castig de cauza in fata angajatorilor, la instantele romanesti de judecata.

In prezent sunt organizate pe langa tribunalele civile, complete de judecata specializate pe dreptul muncii. Rolul lor este de a judeca in regim de urgenta. Litigile de munca sunt scutite de plata taxei de timbru. Termenele de judecata sunt de maxim 15 zile, dar nu se respecta, datorita numarului mare de litigii de munca aflate pe rol. Nici completele de judecata nu sunt suficiente ca numar. Despre necesitatea si oportunitatea infiintarii unor tribunale specializate pe litigii de munca am vorbit intr-un articol anterior si nu reiau.

In Romania nu exista o practica unitara in dreptul muncii, datorita unei legislatii neclare si stufoase, care lasa loc la interpretari. Dupa parerea mea, legislatia muncii este cel mai putin adapatata la cerintele UE. Rezultatul este cunoscut, lucrurile neclare genereaza abuzuri procedurale si posibilitati de amanare la nesfarsit a cauzelor. In domeniul muncii, rezolvarea cauzei in instanta, in 12-18 luni, este un succes.

Romanii incep sa afle ca pot apela la instantele UE, revendicand drepturi, care in UE se aplica fara discutie. Obligatoriu este sa treaca intai prin instantele romanesti, deci sa insiste si sa nu se dea batuti in lupta cu sistemul.

Schimbarile politice dese, genereaza litigii politice de munca, ajungandu-se in instante, de cele mai multe ori, datorita abuzului de a fi schimbat un angajat, fara a i se gasi motive economice, financiare, penale sau de drept civil.

Cele mai multe abuzuri din partea angajatorilor se inregistreaza  la firmele unde nu sunt infiintate sindicate sau nu sunt desemnati oficial reprezentanti ai salariatilor pentru negocieri bilaterale angajator – lucratori.

Problema daunelor morale este controversata. In practica judecatoreasca romana, din domeniul muncii, rar se acorda daune morale. Se considera suficienta doar acordarea drepturilor de personal, daca au fost incalcate abuziv.

Intrarea in UE trebuie sa schimbe si practicile judecatoresti. Acum exista posibilitatea apelarii la reglementari europene, de care justitia romana va trebui sa tina cont, deoarece solutiile date de institutiile comunitare preleveaza asupra celor nationale.

Se poate apela acuma, la CEDO, la comisia de petitii a UE, iar pentru litigii si la  Curtea de justitie a CE, de la Luxemburg.

Avocatii romani nu cunosc practicile internationale si nu invoca in instantele romanesti, decizii ale Curtii de justitie a CE. In aceste conditii, aportul lor la sustinerea celor pe care ii reprezinta este minor.

Sindicatele, prin oamenii lor specializati in domeniul dreptului muncii sunt deja scoliti in Europa si sfaturile lor date angajatilor, incep sa puna in dilema tot mai des avocatii si completele de judecata.

Procedurile de constatare (de exemplu, a lipsei de pericol la un anumit loc de munca) sunt anevoioase, vag precizate in dreptul muncii si neglijate de legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, iar inspectia muncii si inspectoratele teritoriale de munca nefiind reformate, sunt depasite ca organizare, calitate a prestatiei si profesionalism.

Desi exista o lege a medierii, nu are norme de aplicare, iar despre proceduri de mediere in domeniul muncii nici nu poate fi vorba. Firme sau persoane fizice autorizate pe domeniul medierii conflictelor de munca, dupa stiinta mea nu exista. Sunt doar experti sau specialisti autorizati de catre ministerul justitiei pentru a face expertize tehnice judiciare si extrajudiciare, dar mediatori autorizati in domeniul dreptului muncii nu. Nu trebuie sa mire pe nimeni atunci, numarul mare de litigii de munca, aflate pe rol.

Despre solutii se poate mentiona: adoptarea urgenta a unei legislatii unitare in domeniul dreptului muncii, stabilirea unei practici judecatoresti romanesti unitare, cu respectarea practicilor si a normelor comunitare, pregatirea si specializarea avocatilor romani in domeniul dreptului muncii, infiintarea unor tribunale specializate pe domeniul muncii, autorizarea de mediatori in domeniul dreptului muncii.

Cam peste cat timp se poate zice ca am facut pasi inainte ? Se reformeaza cumva justitia romana ?

     

32 răspunsuri to “Litigiile de munca”

 1. Bathori Mariana Says:

  Casa judeteana de pensii nu imi recunoaste 6 luni ca vechime in munca pe perioada cand am facut cursuri de calificare la locul de munca. Imi imputa cele 6 luni desi am lucrat 4 ore si am invatat 4 ore. Aceasta perioada imi este formulata ca elev cu indemnizatie ceea ce nu a existat in perioada 1976 cand scoala era in totalitate gratuita la toate gradele si nevelele. Am explicat casei de pensii valabilitatea Decretului 389/1972 art. 1 si a Legii 57/1974 art. 17(1) dar ei nu vor sa recunoasca sub nici o forma vechimea mea in campul muncii. Functionarii Casei de Pensii mi-au dat o alta interpretare salariului tarifar si mi-au spus ca e indemnizatie de elev, ceea ce nu exista in legislatie asa ceva. Acum i-am chemat in judecata sa-mi recunoasca anii si sam-mi restituie banii retinuti abuziv.

  • gigipopa Says:

   In instanta puteti avea succes. Va doresc acest lucru. Fiind vorba de vechime anterioara anului 1990, daca cereti expertiza tehnica in domeniul protectiei muncii este prea putin. Aveti nevoie de o expertiza in dreptul muncii sau de consultarea unui avocat specializat in dreptul muncii, care sa analizeze modul de interpretare al legilor de care amintiti, de catre casa de pensii. Daca puteti dovedi cu acte (mentiuni in carnetul de munca), ca ati lucrat 4 ore la locul de munca, pentru jumatate din timpul pe care il mentionati, nu ar trebui sa fie probleme de interpretare a legii. In acea perioada, firmele trimiteau lucratori, la scoala si le plateau scolarizarea, de aceea casa de pensii va considera elev cu indemnizatie. Nu stiu sa va spun daca perioada de timp cat firma v-a platit cursurile, se considera vechime in munca, conform Legii nr. 3/ 1970 (legea veche a pensiilor). Procesul va dura mult si in final veti ajunge la Curtea Constitutionala, care sa dea verdict pe art. de lege pe care le mentionati. Avocatul specializat in dreptul muncii va poate spune daca au mai fost cazuri similare analizate de catre C.C. Daca au fost puteti invoca in instanta, acele decizii.

 2. Bathori Mariana Says:

  Legea pe care dv. o amintiti in raspuns este Legea 3/1977 nu din 1970 cum spuneti dv. In Diploma este lasat spatiul fara corectura acolo unde se specifica cu-fara scoatere din productie, deoarece au fost folosite ambele situatii. Legea a fost aplicata conform legislatiei din acele timpuri si nu cum doreste azi Casa de Pensii. Oricum am deschis actiune in instanta pentru recunoasterea drepturilor legale inscrise in cartea mea de munca. Va multumesc pentru raspuns. Va mai astept confirmarea acestui mesaj. Multumesc !!!

  • gigipopa Says:

   Legea este nr. 3/ 1977. Pentru a nu fi dubii in instanta, ar trebui sa procurati un document scris, de la firma unde ati lucrat (care v-a trimis la studii) sau de la institutia care v-a acordat diploma sau si mai bine de la ambele, in care sa se precizeze in clar daca este vorba de scoatere din productie sau nu.

 3. dan Says:

  buna ziua,am un proces pentru litigii munca ,am fost concediat ilegal in timp ce eram in spital,am angajat un av.i am platit onorariu si i am dat toate actele medicale pentru proces , cand a inceput procesul eu am fost pensionat pe caz de boala grupa a 2 fara drept de munca ,procesul a continuat si am pierdut la fond ,eu l am intrebat ce avem de castigat daca comtinuam si el a raspuns ca locul de munca si salarile toate atat cat tine procesul,eu i am spus ca nu mai pot muncii ca am grupa 2 ,el mia spus ca atunci iti iei drepturile salariale ,am facut recursul am platit alt onorariu si am castigat repunerea la locul de munca si toate drepturile salariale ,procesul a durat 14 luni,eu acum l am intrebat ce am castigat el a spus ca 14 salarii ,av advers a facut revizuire la recurs si contestatie la recurs ,azi ma pus sa semnez 2 contracte cu alte 2 onorarii ,pentru revizuire si contestatie dupa ce am semnat daca le castigam si pe astea care se judeca in sectembrie ce avem de castigat si el a raspuns fara rusine ca toate salarile pana cand ai intrat la pensie adica nimic ca eu cand am inceput procesul eram pensionat gr.2 ,ce pot face acum ca ma simt inselat am platit 40 mil pe tot procesul asta desi avocatul stia ca sunt pensionat gr 2 si nu aveam de castigat nimic si nici chitante pe bani nu mia dat pe primele 2 procese fond si recurs,acum trebuie sa ii dau 20 mil pe cele 2 procese care sunt in sectembrie,cer si eu parerea unui avocat specialist in litigii munca sa ma ajute cu un raspuns si eventual o colaborare ,cu stima dan

  • gigipopa Says:

   Imi pare rau, nu sunt avocat. Fac doar expertize tehnice. Cazul dvs. nu intra in domeniul meu de activitate. Puteti sa apelati la justitie daca va considerati prejudiciat de catre avocat. 

 4. adrian Says:

  buna ziua! in data de 10-08-2010 ora 11,am fost chemat sa sa-mi semmez cererea formulata dinainte de incetarea CCM CU ACORDUL PARTILOR(art.55.litb).
  mentionez faptul ca nici unul dintre cei 5 angajati nu am stiut ce spune acest articol din codul muncii,am aflat ca nu avem dreptul la somaj ndupa 3-4 zile,dupa ce am fost informati de catre sefa de personal.
  Am lucrati 16 ani zi de zii,sefa de personal ne-a recunoscut ca nu ne-a spus toate informatiile de frica partii austriece,de a nu fi data afara si ea.Partea Romana ne-a spus doar ca firma merge foarte prost si ca ne da 2 salarii compensatorii daca semnam,sau putem sa nu semnam si ne da preaviz.Acestea au fost informatiile ce ni le-au dat in acel moment.La o saptamana ce ne-am facut lichidarea,m-am gasi cu ing.sef sectie si cand l-am intrebat de ce nu ne-a spus si noua ca nu avem dreptul la somaj,daca semnam aceea hirtie,a raspuns ca nici el nu a stiut de asa ceva.Am lucrat la firma SIEMENS punct de lucru PETRO-BRAZI.
  In prima faza am semnat pentru 2 salarii compensatorii,dar in urma intrebarilor noastre(scandalului),ne-a mai dat un salariu.Mentionez faptul ca la cateva zile dupa ce am fost dati afara,au mai urmat si altii,dar,lor le-au dat dreptul la somaj+1salariu compensatoriu.Noi ne-am gandit sa dam firma SIEMENS in judecata,pe motivul NEPREZENTARII TUTUROR VARIANTELOR CE LE MAI PUTEAM AVEA IN ACEASTA SITUATIE.Mai vrem sa o citam in instanta si pe sefa de personal ,ca a ascuns voit toate informatiile,de care aveam nevoie,de frica ca intra si dinsa in” gura lupului”,si pe seful de sectie,ca ne-a ascuns aceste date.
  Daca citeste cineva acest comantariu,si ma poare ajuta in vreun fel,va rog ajutati-ma!

  • gigipopa Says:

   Puteti avea sanse in instanta daca prezentati documente scrise in sprijinul celor afirmate de catre dvs. Mult mai corect era, daca inainte de a semna, dvs. va informati asupra a ceea ce semnati, eventual intrati chiar in posesia unui document scris din partea firmei, in care sa fiti lamurit asupra a ceea ce semnati. Nu este rau daca va informati la ITM Prahova si la Agentia judeteana a fortelor de munca (cei cu somajul), asupra anuntarii acestor institutii de catre firma, asupra intentiei de a disponibiliza lucratori si in ce conditii vor face disponibilizarile.

 5. adriana Says:

  intr-un proces de concediere abuziva,se face reintegrarea salariatului.
  cum se acorda salariile ?cu sporuri sau la baza?multumesc.
  p.s.trebuie mentionat instantei ca beneficiam de sporuri daca lucram efectiv?

  • gigipopa Says:

   Normal este sa prezentati instantei fluturasul/ statul de salarii, cu castigurile nete anterioare concedierii (deci inclusiv sporurile), pe o perioada de timp, urmand ca pentru perioada in care ati fost concediata abuziv, aceasta sa decida.  Beneficiati si de decontarea cheltuielilor de judecata, daca cereti in instanta.

 6. bathori mariana Says:

  Am mai sacrisaici in 16 mai 2010, si va anunt ca am castigat procesul la Tribunal, pe toata linia. dar inca nu ma bucur deoarece Casa de Pensii a facut recurs. Tribunalul mi-a dat dreptate si nu am cuvinte in acest sens, ma bucura enorm faptul. Caca castig la recurs, unde mai poate merge dosarul meu mai departe? Aici este finalul ? Multumesc, astept raspuns.

  • gigipopa Says:

   Din aproape in aproape, urmeaza curtea de Apel, apoi se intoarce probabil la tribunal. Puteti sesiza in final CEDO. Bafta. Eu cred ca rezolvati la curtea de apel.

 7. bathori mariana Says:

  P.S. Scuzati-mi greselile, au fost involuntare, nu ma criticati, va rog !!! Adaugati site-ului si cateva emoticoane. pentru divertisment si designe.

  • gigipopa Says:

   Ma bucur daca v-am sfatuit bine. Pe site-ul meu sunt si alte teme abordate, care sunt pline de emoticoane. Cand e vorba de litigii de munca, nu prea e loc de emoticoane.

 8. Bathori Mariana Says:

  Societatea unde am lucrat mi-a emis 2 adeverinte care imi corecteaza 2 greseli inregistrate in cartea de munca. le-am depus la casa de pensii dar, ei nu vor sa mi le accepte si stau la ele in sertar de 1 an. Cum sa procedez ?Am depus alaturat si copii de pe statele de plata, si deciziile de acordare a indexarii , care s-a dat , s-a impozitat , dar s-a inregistrat eronat. Casa de pensii nu vrea nici in ruptul capului sa-mi accepte adeverinta. Ei fac cum vor, sau ce prevede legea? Ei fac legea?E cumva o institutie privata casa asta de pensii? Ii pot da in judecata?Ce sanse am ? astept raspunsul dv. Merci !!!

  • gigipopa Says:

   Faceti o plangere prealabila la casa judeteana de pensii, la care trebuie sa va raspunda in 30 de zile. Cu plangerea prealabila va puteti adresa in instanta. Exista un risc, ca instanta sa nu va mai primeasca actiunea, motivand ca trebuia sa o depuneti pana la 31.12.2010, timp limita de adresare in conditiile legii nr.19/2000. Daca prezentati cu nr. de inregistrare, adeverintele depuse, este posibil sa va primeasca cererea de chemare in judecata. Sa prezentati instantei si motivarile scrise ale casei de pensii, de ce nu v-au luat in considereare adeverintele depuse. Bafta.

 9. stefy Says:

  buna ziua.am lucrat la sc alcom sa 8 luni si salariul nu era fix .am hotarat sami dau demisia ptrk nu mi mai convenea iar ei m au acuzat ca am iesit lipsa la inventar si acum vor despagubiri.Dupa 9 luni de zile mi au trimis acasa sa ma prezint la tribunal ,si va spun sincer nu stiu ce sa fac cum sa dovedesc ca am auzit ca fac magarii in acte.eu din cate stiu in maxim 30 zile trebuia sa depuna la tribunal,dar a fost inregistrat in aprilie 2011iar eu din august 2010 nu mai munceesc la ei,va rog dati mi un sfat trebuie sa vb cu un avocat?k pe 3 iunie este termenul de judecata

  • gigipopa Says:

   Mergeti sa vedeti dosarul de la tribunal. Firma trebuie sa dovedeasca cu acte ca ati avut lipsa in gestiune. Vedeti ce scrie in actele de la dosar si daca aceste acte au fost semnate de catre dvs., inclusiv pentru ceea ce zice firma ca este lipsa. Cand ati plecat, in foaia de lichidare, semnata de catre angajator, trebuia sa se mentioneze daca ati avut sau nu lipsuri in gestiune. Vedeti daca au nominalizat martori. Cu toate datele acestea, consultati un avocat specializat in dreptul muncii si impreuna decideti daca il angajati. Trebuie sa va prezentati la tribunal, numai daca ati primit citatie de la instanta, in care sa mentioneze data procesului. Trebuie sa fiti sigura, ca firma a introdus actiune in justitie impotriva dvs. si actiunea a fost admisa, altfel este doar o manevra de intimidare, din partea firmei. Bafta.

 10. stefy Says:

  va multumesc,intradevar pe nota de lichidare da mi a scris de lipsa dar mai am 2 colege care si ele la fel sunt in situatia mea ,ele au primit citatie sunt si eu trecuta acolo dar eu acasa nu am primit.si mi au spus ca am altceva de plata fata de ce mi scrie in nota de lichidare.CUM POT SA FIU SIGURA CA FIRMA A INTRODUS ACTIUNE IN JUSTITIE SI CUM POT AFLA DACA A FOST ADMISA,CUM POT AFLA?VA MULTUMESC

  • gigipopa Says:

   Intrebati la tribunal. In adresa primita de dvs. de la firma, ar trebui sa fie mentionat un numar de dosar aflat pe rol la instanta. Daca dosarul este pe rol, veti primi acasa o citatie, de la instanta. Vedeti sa nu fi primit cineva din familie si sa se gaseasca semnatura pe hartia ramasa la postas. Daca in nota de lichidare sunt nominalizate niste lipsuri, lichidarea nu a fost facuta efectiv, deci figurati datoare la firma si in mod normal, va pot da in judecata. Daca ati semnat nota de lichidare, inseamna ca v-ati insusit lipsurile pe care le aveti de plata si trebuia sa le platiti.  Ar trebui sa vedeti la firma despre ce este vorba si sa incheiati amiabil litigiul. Bafta.

 11. Avocat Says:

  Pentru a evita pe cat posibil eventualele litigii de munca expun aici cateva sfaturi utile:

  – Atentie la semnarea contractului de munca. Cititi cu atentie toate clauzele din contract.
  – Demisia fara preaviz se aplica in momentul in care angajatorul nu isi indeplineste toate obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Spre exemplu,in contractul individual de munca se poate prevedea ca angajatul sa primeasca salariul in avans pe o anumita perioada. Daca angajatoul nu respecta aceasta prevedere, salariatul are posibilitatea sa paraseasca firma fara un preaviz.
  – Demisia reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului, cu respectarea unui termen de preaviz de 15 si respectiv 30 de zile, termen reglementat de codul muncii in vigioare. Exista si situatia in care salariatul poate demisiona fara preaviz.
  – De la primirea deciziei de concediere aveti un termen de 30 de zile in care puteti sa contestati aceasta decizie
  – Pentru eventualele neintelegeri intre angajat si angajator este indicat solutionarea problemelor pe cale amiabila
  – Neplata salariilor cuvenite nu poate conduce la declansarea uni conflict de interese, ci de drepturi
  – Nemajorarea salariilor nu poate conduce la declansarea unui conflict de drepturi, ci de interese.
  – Este recomandabil ca, daca a fost introdusa o actiune impotriva dvs. de catre sindicat, in numele unuia dintre salariati, primul lucru pe care il faceti sa fie acela de a va interesa daca salariatul este propriu-zis de acord cu introducerea cererii.

 12. Stoica Says:

  Buna ziua.
  problema mea este urmatoarea: sunt de profesie operator alpinist utilitar si in luna august m-am angajat la o firma din domeniu telecomunicatiilor Top Alpin SRL. Le-am solicitat sa-mi faca carte de munca. Au acceptat pentru ca aveau nevoie de mine, eu avand 10 experienta in domeniu. A trecut o luna si au zis ca luna urmatoare. Vazand ca nu au de gand sa ma angajeze cu acte, am inceput sa-mi caut altceva. La data de 23 octombrie am avut un proces si le-am solicitat o adeverinta ca sunt angajatul lor. Mi-au dat adeverinta chiar daca eu nu am semnat cu ei nimic, nici macar un simplu contract de colaboarare. Problema cea mai grava era ca nu dadeau salariile la timp. La ultimul salariu adica pe data de 1 noiembrie au amanat pe 10 nov, apoi pe 14 si apoi pe 17. Eu pe data de 13 am schimbat locul de munca si m-am angajat in alta parte. Pe data de 17 cand m-am dus sa-mi iau salariu mi-au spus ca mi-l vor da pe data de 10 dec pentru ca nu i-am anuntat ca plec. Eu in saptamana 13-18 nov trebuia sa stau acasa pentru ca ei nu aveau bani de deplasare, fiind plecata o alta echipa in tara pentru lucrarile pe care le aveau de facut. Doresc sa sa stiu ce pot sa fac in acest caz, adica care sunt sansele mele reale. Mentionez ca impreuna cu mine au mai plecat inca 3 colegi care lucrau tot fara acte si care in prezent lucreaza cu mine la noul loc de munca, si de asemenea ca meseria pe care o prestam implica risc major, deci daca nu avem asigurari de viata, macar echipamente adecavate, ca sa nu mai zic ca nici protectia muncii nu am facut-o la aceasta firma niciodata.Orele de munca nu se respectau si conditiile de deplasare erau sub orice critica adica cazarea si diurna.
  Va multumesc si astept un raspuns.
  Cu stima,
  Stoica

  • gigipopa Says:

   Puteti sesiza, in scris inspectoratul teritorial de munca.

   ________________________________

   • mioara Says:

    te rog da-mi un sfat
    am fost concediata in martie 2011 nu din vina mea
    am facut contestatie la tribunal si am castigat.
    unitatea a facut recurs la curtea de apel si a castigat.
    ce mai pot face?

   • gigipopa Says:

    Consultati un avocat care sa studieze motivarea curtii de apel. Acolo trebuie sa scrie daca mai sunt cai de atac sau hotararea este definitiva si irevocabila. Bafta !

    ________________________________

 13. mariana Says:

  Buna ziua! va rog sa a ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:am fost concediata abuziv de angajator,am contestat decizia de concediere la tribunal unde am pierdut,apoi am facut recurs la curtea de apel unde din nou am pierdut,acum intrebarea ea este as putea contesta decizia de concediere la CEDO,sa-mi trimit dosarul acolo?si m-ar interesa daca conflictele de munca se platesc la CEDO?m-ar costa multi bani ca sa fac pasul asta? si va rog sa ma sfatuiti care sunt pasii pt.trimiterea dosarului la cedo…va multumesc!!!

  • gigipopa Says:

   Din pacate nu sunt avocat si nu va pot da niste informatii la obiect pe aceasta tema.
   Intrati pe avocatnet.ro si gasiti acolo un forum de discutii, avand si o sectiune CEDO. Daca veti pune acolo intrebarea dvs., cu siguranta veti primi un raspuns cat mai la obiect.

 14. Zoli Konyar Says:

  Am activat ca sofer la deszapezire din 21-10-2016 pana la 29-12-2016.Socitetatea nu a platit salariul,asa ca mi-am dat demisia.ITM a fost in control,am facut o petitie,prin raspunsul lor,acestia recunosc ca nu am fost platit si spun ca sa dispus masura platii dar pana in prezent nu am vazut un ban..I-am actionat in judecata,fara avocat,nu imi permit unul.Ce sanse am sa castig,cerand sa-i oblige instanta la plata drepturilor banesti.Nu am specificat in cererea de judecata cuantumul sumei datorate de catre angajator.Ca sa nu imi ceara instanta baza de calcul.Societatea,a incheiat contractul de munca cu o luna intarziere,am cerut instantei sa-i oblige sa puna la dosarul cauzei foile de parcurs emise si confirmate de catre CNADNR pe toata perioada in care am activat,neavand alta metoda sa dovedesc,ca deja lucram dar inca nu aveam contract de munca.Practic e o luna diferenta intre momentul inceperii activitatii si inregistrarea contractului.Se poate sa se termine in prima instanta?Sau ma vor tot amana?

  • gigipopa Says:

   Mai simplu este sa reveniti la ITM cu alta sesizare si angaajtorul va plati amenda contraventionala,, periodic, pana va achita drepturile salariale.
   Greu de crezut ca procesul se va termina in prima instanta. Probabil, instanta va cere anexarea unor documente de catre firma si de dvs. din care sa rezulte suma datorata.
   Ar trebui sa depuneti la dosarul cauzei copie dupa raspunsul ITM la sesizarea dvs., eventual sa solicitati completarea de catre ITM cu data de la care s-a dispus angajatorului sa va plateasca salariului.
   Daca nu va permiteti un avocat (desi ar trebui sa aveti unul) puteti solicita instantei ajutor public judiciar in materie civila conform prevederilor OG nr. 51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare pentru plata cheltuieli de judecata (avocat, eventual expert, etc.). Daca indepliniti conditiile de venit veti primi ajutorul respectiv si cheltuielile respective se vor plati prin Serviciul contabilitate de la tribunal.

 15. Dan din Vidin Says:

  Daca am depus cererea de demisie de trei zile lucrătoare si nu vreau sa mai stau Automat la trei treizile imi desface contractul de munca. Sau cind vrea firma .Si dupa ce plec ce pot pati?

  • gigipopa Says:

   Trebuie sa studiati cu atentie Codul muncii (gasiti pe internet, actualizat la zi).
   Demisia fara preaviz se aplica in momentul in care angajatorul nu isi indeplineste toate obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Cititi cu atentie CIM pe care l-ati semnat.
   Demisia reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului, cu respectarea unui termen de preaviz de 15 si respectiv 30 de zile, termen reglementat de codul muncii in vigioare, dupa caz.
   Puteati lipsi nemotivat, fara sa depuneti demisia si atunci vi se desfacea CIM.
   In CIM aveti mentiuni legate de obligatiile lucratorului, In ROI fiind prevederi legate de aceasta situatie. Daca nu le respectati, la introducerea fisei de lichidare puteti avea probleme legate de bani.

 16. Vallie Says:

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this.

  We got a grab a book from our local library but I think I learned more
  clerar from tis post. I am very glad to seee such excellent info being shared freely oout there. http://Bit.ly/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: