Haos pe autostrada

Accidentul rutier in lant produs pe autostrada Soarelui (frumos nume si atat) este un exemplu tipic al haosului care domneste in institutiile statului, al desinteresului cronic al autoritatilor fata de modul cum cheltuiesc banii contribuabilului, al irecuperabilitatii romanilor ajunsi „nevinovati” in randul europenilor din UE.

Ce zice politia

Te uiti si nu intelegi cum ma(la)i marele politistilor rutieri spune ca un tablagiu de-al lui a trecut prin zona incendiului deja declansat si a considerat (parca in militarie ai obligatia sa raportezi, nu sa consideri) ca nu sa va schimba directia vantului, iar norul imens de fum nu va acoperi autostrada si nu va afecta vizibilitatea, prin urmare nu a facut nimic pentru atentionarea conducatorilor auto si/ sau oprirea circulatiei. Mai zice el ca agentul care a vazut incendiul a anuntat pompierii si pe urma a inceput sa anunte prin statia de pe masina, conducatorii auto, sa reduca viteza (si daca a lansat mesajul, tare sunt curios cum poate fi auzit dintr-o masina care fuge cu 130 Km/ ora).

Sare si seful politiei si se lauda ca el a conceput si infiintat politia autostrazii, ca pe autostrada patruleaza permanent 5 echipaje de politie (fiecare pe cate 40 Km).

Spusele celor 2 politai – generali (fosti capitani – militieni) sunt tipice gandirii lor imbarligate si ocolitoare de adevar. De altfel imaginile prezinta un politai (singurul aflat la cca. 15 minute de la accident, la fata locului) care se invarte ca musca fara cap, ba alearga spre o masina in flacari, ba o ia spre un sant si incearca sa formeze un numar de telefon pe mobil, ba este tras de maneca de un sofer inebunit ca nu poate sa-si traga consoarta din masina.

Seful politic al ministerului nu este la curent cu situatia din teren, ca si cum am fi in salbaticie, unde nu merg celularele, satelitii nu pot lua imagini din cauza palcurilor dese de copaci si a paienjenisului de liane. 

Politia nu sufla o vorba de panourile de avertizare care sunt montate pe autostrada tocmai pentru a semnala astfel de evenimente. Dupa ce sunt intrebati de reporteri si soferi, generalii recunosc ca acestea sunt nefunctionale si dau vina pe hoti. Nu zic nimic despre responsabilitatea lor pentru a asigura un trafic in siguranta, pe soselele patriei.

De ce politia nu a oprit traficul pe autostrada, daca siguranta circulatiei era afectata atat de grav ? Daca nu a avut cine ? Unde erau cele 5 echipaje de patrulare permanenta ? Probabil stateau pe undeva la umbra si pandeau pe unii soferi prea grabiti (peste 13o Km/ ora ?!).

De ce politia si regia de autostrazi nu au pus atentionari la intrarea pe autostrada, ca panourile de atentionare nu sunt functionale ? Doar era sarcina lor conform codului rutier.

Ce zice garda de mediu ?

Intr-un tarziu seful de la Calarasi este gasit, intr-o sedinta de bilant, care se desfasura la Constanta (era oare in concediu ? de ce sedinta nu era convocata la Sighetul Marmatiei ?). Incepe sa se laude ca are comisari care patruleaza permanent in zona autostrazii. Imaginile il contrazic, nu se vede niciun comisar de mediu in zona dezastrului/ incendiului. Ca are forte de control, se vede a doua zi cand 6 comisari grupati ca la miting apar in cadrele filmate, difuzate pe programele de stiri. Unde or fi fost in timpul dezastrelor ? Precis intocmeau procese verbale de constatare si sanctionare, imaginare.

Ce zice primaria ?

Ca de obicei, cand este vorba ca un primar sa dea relatii, nu este de gasit. Unde or fi dom’le astia cand ai nevoie de ei ? Doar nu fac politica (abureala) permanent. Sau poate da. S-o fi anuntat presedintele ca apare prin zona si este o ulita neasfaltata, care duce la baba Floarea pe care vrea s-o viziteze alesul neamului ? Ies imagini nasoale rau pe sticla ?!

A doua zi primarul impreuna cu cadastrul descopera o firma din Bucuresti, proprietara terenului cu miristea, de unde a pornit incendiul. S-o face agricultura prin telefon ? S-o ara, semana si recolta  cu calculatorul pus pe baterii ? Mare mister. Cum o fi dat primaria certificat de producator agricol firmei de constructii sau imobiliare (precis), proprietara terenului ? Ce impozit pe teren agricol necultivat or plati astfel de firme ? Ce evidente or fi la primarii, dar la directiile agricole judetene, despre pamantul cultivat ? Nu sperie pe nimeni ca am ajuns importatori de cereale ? Parca nu e numai seceta de vina.

In schema, sigur are si primaria, niste tehnicieni, cu sarcini pe linie de agricultura. Poate chiar cu sarcini de monitorizare culturi agricole, miristi, terenuri nelucrate. 

Ce zic pompierii ? Nu prea au timp de declaratii de presa, abea fac fata flacarilor. Intr-un tarziu, seful de la situatii de urgenta Calarasi mormaie ceva despre o mana criminala, despre un muc de tigare aruncat pe fereastra unei masini in plina viteza, despre taranii nedisciplinati care dau foc la miriste. Presupuneri, nimic despre sarcinile lor de prevenire a incendiilor. Daca nici pe miristi proaspat cosite nu o fi pericol de incendiu, atunci unde ?

Ziceau niste soferi, dintre cei napastuiti, ca pompierii ar fi ajuns la fata locului la vreo 1,5 ore de la anuntare. Poate veneau de la Bucuresti. Prin filme am vazut avioane care arunca apa, la incendii de astfel de proportii. La noi de ce nu sunt avioane de astea ? Nici „tehnica de lupta” cu care sunt inzestrati pompierii, nu-i ajuta sa fie mai eficienti.

Ce zice regia de autostrazi ?

Seful da declaratii la posturi TV (se face doar cunoscut, nu ?), nu are timp (sau masina de serviciu e stricata) sa mearga la fata locului. Zice el ca se fura neica totul de pe autostrada (cabluri, balustrazi, indicatoare, etc.) si toate merg la fier vechi. Hopa. Mai zice el ca a dat o adresa la garda de mediu (adresa care nu a ajuns insa) prin care ii avertiza de pericolul incendierii miristilor, ca a inlocuit de mai multe ori ce s-a furat, ca anul asta nu are fonduri pentru intretinerea autostrazii.

Domnilor ministri de la transporturi (fost si actual), ce ziceti despre chestia asta cu fondurile ? 

Nimeni nu ia interviu la firma de colectare fier vechi. Ce o avea de zis ?

Cine verifica amaratii care aduc la centrele de colectare, furaciunile ? Doar le aduc cu caruta (chiar pe autostrada) nu cu sacul. Politia, primaria, firma de colectare fier vechi, nu au responsabilitatea sa vada provenienta la ce colecteaza ? Oare de ce ? Cine este administratorul firmei de colectare fier vechi ? Cine sunt „prietenii ” administratorului ?

Era sa uit. Conducatorii auto ce zic ? Numai cine nu a condus niciodata nu crede ca exista un Dumnezeu al soferilor. SA NU FI IN PIELEA LOR CAND AU UN ACCIDENT. Totusi cand vezi un fum negru, o perdea de nori care se misca repede la orizont, reflexul te indeamna sa iei piciorul dupa acceleratie, sa conduci preventiv (cum ar zice tablagiul de la circulatie si galonatul lor sef), sa tragi chiar pe dreapta. De ce ? Pai daca pui o frana brusca la 130 Km/ ora este una (daca nu crezi, uita-te la imaginile TV), iar daca o pui la 50 Km/ ora este cu totul altceva (eventual ajungi in sant).

Ziceau vreo doi amarati, ca ei au redus viteza, dar au trebut niste „teribilisti” pe langa ei, in tromba (probabil aveau intalnire in mijlocul norului de fum si precis nu au ratat intalnirea). Pe astia nu prea ii vaneaza politia rutiera. Oare de ce ? Cine sunt ei ? Nu pot fi mai presus de lege, indiferent cine sunt parintii lor.

Toti cei intervievati dau vina unii pe altii. Nimeni nu isi asuma responsabilitati. Oamenii lor fac tot ce trebuie, numai noi toti ceilalti nu vedem asta. Nu le-o fi jena sa ia salariile alea de zece ori cat o pensie amarata ? De ce politicienii zilei nu se bat pentru reducerea salariilor celor care nu-si fac datoria ? Se bat insa pe cresterea pensiilor, poate mai trece ceva timp pana la marire si se mai imputineaza „profitorii” astia de pensionari, care aduc economia in colaps cu pretentiile lor la un trai ceva mai decent.

Echipele de salvare. 

Tot ca de obicei, cei care isi fac datoria sunt echipajele de la salvare, care intervin rapid, eficient si sigur. Pacat ca de multe ori nu reusesc sa si invie victimele.

Reporterii. Sunt pretutindeni, cu rele, dar si cu lucruri bune. Pacat ca de cele mai multe ori profesionalismul lor este indoielnic. Si totusi, cand eram eu mai tanar, parca se facea si o scoala de jurnalism. Azi, aud ca nu ar mai fi necesar sa faci scoala, este suficient sa sti sa citesti, sa arati cat de cat bine, sa ai oarece cultura (restul se gaseste pe internet). Libertatea presei este garantata.

Cica urmari.

Premierul este profund nemultumit de activitatea politiei. Politicul din fruntea ministerului destituie seful politiei autostrazii si pe seful circulatiei. Probabil o sa-i mustruluiasca pe tablagii, prin noii sefi. Cam atata.

Garda de mediu a aplicat amenzi contraventionale firmei proprietare a terenului (care zicea insa ca nu a cultivat terenul de 2 ani ?!).

Ce este de facut ?

Intr-o tara de drept (este cazul cu Romania ?), proprietarii celor 19 masini distruse si victimele accidentului ar da in judecata in proces civil pe cei vinovati (daca se vor gasi cumva) si ar cere daune materiale si daune morale. Acestea ar trebui platite de indivizi vinovati nu de institutii (adica de noi contribuabilii, daca se gaseste vinovata institutia). Nu se gaseste dreptate in tara, se poate merge la comisiile si organismele specializate ale UE.

Gasirea vinovatilor, tragerea lor la raspundere, inlocuirea celor care se fac ca muncesc (chiar daca sunt platiti cu sume grase de la buget) cu profesionisti, scoaterea sefilor politici in afara schemei de personal, din institutiile statului, scoaterea pe teren a cohortelor de inspectori pentru aplicarea legilor, sunt solutii sigure. Cine sa faca asta ? Ajungem tot la politicieni, la vointa politica. De ce sa-i suparam, doar sunt in campanie electorala permanenta, in „infierarea” perpetua a adversarului politic ?

Te intrebi daca este bine sa construim alte autostrazi. Pai ce, de la alea nu se vor mai fura cabluri si aparatura ? Vise, vise.

Ar mai fi o solutie: sa reinventam teapa si securea gadelui pentru hoti, de pe vremea lui Vlad Tepes. De ce nu o fi fost referendum, cand s-a abrogat pedeapsa cu moartea ? Parca la americani si la chinezi este inca pe rol. La ei nu e democratie ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: