Sanctiuni aplicate aiurea

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 mentioneaza obligativitatea angajatorilor de a realiza si a fi in posesia unei evaluari de risc pentru toate locurile de munca, fara a face alte precizari, prin urmare fiecare angajator poate face aceasta evaluare cum considera el de cuvinta, fie o intocmeste singur cu forte proprii, fie incheie contract cu un serviciu extern de prevenire si protectie.

Metode de evaluare a riscurilor sunt descrise mai multe in literatura de specialitate. Niciuna dintre aceste metode nu a fost adoptata printr-un act normativ de catre ministerul muncii.

Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, aprobate prin HG nr. 1218/ 06.09.2006 mentioneaza obligatia ministerului muncii de a elabora ghiduri practice, cu statut de recomandare (pentru respectarea recomandarilor practice ale Comisiei Europene), pentru detalierea prevederilor referitoare la evaluarea riscurilor si la aplicarea masurilor de prevenire pentru diminuarea acestora. Fiind recomandari, se subintelege ca aceste ghiduri nu sunt obligatoriu a fi respectate intocmai de catre angajatori. Pentru a fi obligatoriu, un astfel de ghid trebuie aprobat prin ordin al ministrului muncii.

Prin Camera de comert si industrie se poate procura un ghid –Instrument pentru evaluarea riscurilor, aparut in aprilie -mai 2007 la unele sedii judetene. Ghidul este disponibil si pe internet la adresa http://hwi.osha.europa.eu

La inspectoratele teritoriale de munca, in cursul lunii iunie 2007 au avut loc instruiri cu lucratorii din sistem, avand drept baza un Ghid de evaluare a riscului, proprietate intelectuala a Inspectiei muncii si a inspectoratelor teritoriale. Acest ghid poate fi multiplicat pentru uz intern in orice intreprindere. Se precizeaza expres ca exemplele prezentate in ghid sunt de natura orientativa si nu prezinta o lista exhaustiva a pericolelor si masurilor.

In concluzie, angajatorul face evaluarea de risc a locurilor de munca, dupa o metoda existenta in literatura de specialitate sau utilizeaza ghidul pe care il considera cel mai adecvat locurilor sale de munca sau oricum cum doreste el, apeleaza sau nu la experti.

Inspectorii de munca desi nu au un act normativ care sa impuna modul practic, legal, de efectuare a evaluarii de risc, fac control dupa articolul de lege (care zice ca trebuie sa ai), cer evaluarea (?), accepta sau nu (fara a avea criterii de apreciere legale) documentele de evaluare prezentate de catre angajatori. Aplica amenzi contraventionale, recomanda numai anumite firme de prestari servicii (oare de ce ?) care sa intocmeasca aceste evaluari.

Tarifele pentru o evaluare de risc a unui loc de munca se situeaza intre 500 si 1.000 de euro, in functie de complexitatea activitatilor, a riscurilor existente, etc., de la locul de munca, in conditiile in care firmele de prestari de servicii iau totul de la zero. In majoritatea cazurilor, angajatorii controlati detin intr-o forma sau alta cca. 95 % din documentele necesare.

Reamintesc, nu este impus printr-un act normativ (ordin de ministru), modul practic de efectuare a evaluarii de risc si de altfel nici modul practic de intocmire a materialelor de instruire introductiv generala si periodica, a instructiunilor proprii, etc.

Solutia: contestarea in instanta a proceselor verbale de control si a sanctiunilor contraventionale aplicate, daca materialele prezentate de catre angajator sunt considerate neadecvate de catre inspectorii de munca.

In majoritatea cazurilor, angajatorii prefera sa plateasca jumatate din minimul amenzii (2.000 lei), in 48 de ore de la primirea documentului de control, scapa de plata unor avocati (oricum nespecializati in dreptul muncii) si de amanarea termenelor la nesfarsit, in instante (tot nespecializate in conflicte de munca si protectia muncii). 

Reclame

Un răspuns to “Sanctiuni aplicate aiurea”

  1. dr.sava Says:

    Ai perfecta dreptate asa se intampla in practica de zi cu zi,vor numai unii sa monopolizeze sectorul,sa castige numai ei in detrimentul celui care aplica.
    Se aplica principiul: „Cine are intotdeauna dreptate…cel care scrie procesul verbal”

    Nu cred ca o sa ne facem bine prea curand…poate cu alti oameni?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: