Intre responsabilitate si ciorovaiala

Vorbaraia, cu fraze lungi si intortocheate, „inaltatoare”, dar fara prea mult continut (limba de lemn) sunt caracteristice romanului, fie el politician, functionar public responsabil pe problema sau sindicalist.

Des, intalnim si vorba elevata a intelectualilor (reali sau „parati”), cu continut „innaltator”, dar din pacate prea putin inteles de multime si aproape de loc aplicat in practica de zi cu zi.

Din confruntarile celor doua aspecte, apar lungi dezbateri, pe teme mai mult sau mai putin sociale (care de fapt intereseaza pe cei multi) sau pe teme economice, politice, filozofice (interesati fiind mult mai putini cetateni). Ratinguri-le par a-mi da dreptate. Oricum nu absolutizez.

Te uiti perplex si nu-ti vine sa crezi ca in „atmosfera actuala de avant economic”(nu asa se impauneaza astazi politicienii ?) mai pot exista spitale psihiatrice in paragina, cu locatari lipsiti de cele mai elementare conditii sociale de confort, lihniti de foame, fara personal de ingrijire, fara fonduri asigurate pentru hrana si medicamente, detergenti, etc.

Exista case pentru batrani, unele (cateva) unde se duc politicienii de Craciun si de Paste cu daruri si cu televiziunile dupa ei, altele (cele mai multe) unde nu se duce nimeni, nici macar rudele celor internati acolo, care sunt darapanate, fara personal medical suficient, cu fonduri create doar din pensiile locatarilor si din micile contributii ale rudelor, arareori din donatii.

Nici in centrele pentru copii institutionalizati, situatia nu este prea diferita. In cele „vizitate”des de baroneasa, se vede preocuparea statului. In celelalte, „neprezentate la control”, cand din greseala apar pe ecrane imagini, vedem realitati de cosmar. 

De gura UE s-au infiintat si la noi tot felul de agentii nationale (pentru handicapati, pentru copii institutionalizati, pentru persoane de varsta a 3-a, etc.) cu posturi de sefi bine platite (seful cel mare are rang de subsecretar de stat, adica vreo 50 milioane lei, lunar) si o multime de asistenti sociali in schema. La nivelul consiliilor judetene si a primariilor sunt alte posturi de asistenti sociali, tot bine platite.

Agentiile nationale cica fac reglementari, standarde, „politici”, strategii pe termen lung, care trebuie aplicate de catre consiliile judetene sau municipale, carora „li s-a pasat”partea cu banul. S-ar gasi si bani, dar costa mult sarbatorile multiple, cu jocuri de artificii, sponsorizarile echipelor de fotbal, plimbarile in strainatate ale alesilor, cica cu scop in folosul cetateanului, etc.

Intre cele doua componente, cand apar pe piata imagini socante, incepe ciorovaiala, fiecare parte invocand motive jenante, care arata „pregatirea profesionala” precara, lipsa de responsabilitate clara a partilor, lipsa de management (nu performant, macar de subzistenta), nepasarea politicienilor fata de problemele reale ale cetateanului, clientelismul politic aplicat pana la cele mai joase niveluri, ura neostoita fata de adversarul politic. Ce rost or mai avea legile, daca tot nu le aplica nimeni si nu raspunde nimeni de acest lucru ?

Nici vorba de plata celor care sunt pusi sa rezolve problemele, in functie de performantele reale (nu de cele, de fatada, prezentate de oficialitati in rapoarte catre diferite institutii externe).

Statul pare mai preocupat de caini si pisici, ca fac mai mult scandal asociatiile de protectie a animalelor. E bun si scandalul la ceva, nu ?

Dezolant, lipsa de respect pentru aproape, fatarnicie, lipsa de profesionalism.

Intr-un cuvant: realitatea (in care traim). Trist dar mult prea adevarat.

Oare de ce nu se prevede ca o parte din impozitul de 16 % platit de cetatean sa mearga, catre aceste asezaminte (similar cu cel 2 % pentru ONG-uri) ?  Sa fie de vina „beneficiile” aduse de majoritetea ONG -urilor, respectiv „nerentabilitatea” asezamintelor ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: