Liderii. Necesitate sau povara ?

Un castig incontestabil al anilor de dupa decembrie 1989 este aparitia si consolidarea unor lideri noi. Cunosteam doar liderii comunisti.

Vorbim tot mai des de lideri de piata (firme din varii domenii), lideri politici, lideri de opinie, lideri de sindicat, lideri sportivi si mageri de top.

Ce reprezinta poporul (cetateanul) pentru acesti lideri ? Cum ii percepe cetateanul obisnuit pe acesti lideri ? Sunt liderii necesari unei societati precum a noastra, in formare politica, in oarece avant economic, in ideea penetrarii/ cuceririi pietelor europene si mondiale, in momente prielnice afirmarii sportive ?

Pentru sportivii si managerii/ investitorii din sport (in special din fotbal, dar si din baschet, hochei, handbal, etc.) reprezinta poporul altceva decat galeria de la peluza, suporterii fanatici, baietii care pot fi convinsi sa faca ce vor patronii (autointitulati, de fapt niste castigatori/ profitori ai zilelor noastre, respectiv alintati de presa) ?

Pentru politicieni, este cetateanul altceva decat electoratul/ marea masa de manevra, care periodic se prezinta la vot si indiferent de cat promit politicienii in campania electorala, voteaza numai ca sa schimbe pe unii cu altii, pe care-i considera mai putin mincinosi, mai putin corupti ? Cica se asigura astfel, in limbaj politic, alternanta la guvernare.

Pentru formatorii de opinie, cetateanul este altceva dacat un individ care trebuie convins prin vorbe (mai putin prin fapte), ca ei detin monopolul adevarului absolut ? Cum nisa de piata este probabil destul de profitabila, formatori de opinie se considera multi.

Liderii de sindicat considera lucratorii pe care ii reprezinta (sau ar trebui sa-i reprezinte) altceva decat niste participanti la mitinguri, pe care ii scot in strada, periodic, pentru a-si justifica functia si banii grei cu care sunt platiti de catre lucratori (din cotizatii) ? Doar au afaceri proprii care trebuie sa prospere.

Managerii de top (destui, inca) considera lucratorii altceva decat slujbasii lor ? Aici parca se simte ceva aer proaspat. Lucratorii incep sa-si cunoasca drepturile, nu mai accepta orice, iar managerii incep sa inteleaga ca succesul depinde cel mai mult de „colegii” cu care lucreaza. Pacat, ca viziunea managerilor, este inca departe de respectul fata de lege. In deplasarile la firmele mama, la sediile din strainatate, ar trebui sa se recicleze, in privinta respectarii legilor. Intr-un stat de drept, nu este permis altfel, decat respectarea legii.

Liderii sunt o povara sau o necesitate pentru Romania ? Dupa parerea mea sunt necesari lideri adevarati (nu inchipuiti). Altfel devin o povara. Primul derapaj al liderilor-povara se va inregistra in relatiile cu UE.

Dar ce vina are cetateanul ? El sigur are nevoie de lideri, dar de lideri adevarati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: