Sa traiti bine……….

Sloganul prezidential, castigator, a fost analizat pe toate partile de catre politicieni din toate taberele, de catre reporteri si analisti politici, simbriasi la diferiti potentati sau profitori ai zilelor noastre, de catre ONG-isti mai mult sau mai putin cointeresati.

S-au dat interpretari nenumarate, s-au pus semne de punctuatie cat incape, ca asa-i in firea romanului, sa umble la extreme, sa ia aproape totul in gluma si in final sa poata rosti: „asta e, ce sa-i faci”.

Este fraza care a fost acceptata in trecut ca o impacare cu realitatea acelor vremuri si din pacate inca este utilizata mult prea des in vorbirea curenta  a celor nemultumiti, dar care nu pot depasi gandirea celor 50 de ani de comunism si raman in continuare pasivi si dispusi sa accepte orice li se ofera, in speranta de mai bine. Accepta astfel prea des o alta constatare, tot de tip vechi, „speranta moare ultima”.

Nu am facut parte dintre cei prea usor amagiti, care au crezut in sloganul din titlu, desi am sperat sa se intample ceva vizibil si in folosul cetateanului.

Cunosc destui politicieni actuali, care si in trecut erau tot in primele randuri, „combateau” tare, cuvintele utilizate nu le ajungeau sa-si exprime „inalta stima si consideratie” pentru conducatorii acelor vremuri. Astazi, si-au schimbat doar stapanul, oarecum discursul, au mai „iesit” prin lume si au vazut cum e pe la altii, dar tot nu pot depasi stadiul de lingau.  

Nu credeam ca voi mai vedea populism ieftin, interese promovate numai pentru un grup restrans de beneficiari, legi pentru cei putini in detrimentul celor multi, prime/ pensii/salarii, preferentiale, „ajutoare ale statului” pentru unii defavorizati. Speram ca vom fi toti egali in fata legii. 

Ce vedem vis a vis de discursul politic, demagogic, populist ? Realitatea cruda: cozi la inscrierea copiilor la gradinite, cozi la medicamente compensate, cozi interminabile la ghiseele institutiilor statului, cozi la casa de pensii, cozi la casa de asigurari de sanatate, cozi la sarmale si cozi la pachete date de primarie pensionarilor cu ocazia diferitilor sfinti din calendarul bisericesc, „buluceala” politicienilor sa dea pungi cu biscuiti si rahat batranilor din aziluri, cu ocazia altor sarbatori religioase.

Rusine ! Dar pana cand? Cum ne-a putut accepta UE ? Sa nu fi stiut ? Greu de crezut. Oricum e bun si votul Romaniei la ceva, dar la ce ? Cetateanul roman cand va fi si beneficiarul unui trai decent ? Cand se termina cu „generatia de sacrificiu” ?

Prea multe intrebari, inca fara raspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: