Ce se intampla….ce se intampla ?!

Se intampla ceva ? 

Pensionarii sunt bagati in seama. Deocamdata tot la nivel declarativ, de intentie.

Brusc politicienii isi aduc aminte ca au parinti, bunici. Nu ca ar mai avea putin timp pana la pensionare si ii ingrijoreaza cumva ca o sa treaca de la viata de huzur pe care o duc in prezent, la viata plina de privatiuni a majoritatii pensionarilor. Oricum, politicienii (parlamentarii) fac parte din minoritatea de pensionari care nu va trai din pensia medie. Nici afacerile dezvoltate de majoritatea parlamentarilor, in timpul mandatelor, nu sunt de lepadat.

Sa-i fi sensibilizat cumva marsurile de protest ale miilor de pensionari, tot mai dese, din unele orase ale tarii sau protestele colective ale pensionarilor, anuntate la nivel de tara ? Sa fi ajuns la concluzia ca „imbuibarea” lor politica trebuie sa se regaseasca cumva si intr-un trai putin mai bun al celor varstnici ? Sa-si fi adus aminte de promisiunile din campaniile electorale ? Se se fi uitat cumva prin teancurile de petitii lasate de catre pensionari, la birourile parlamentare din teritoriu ? Sa le fie teama de ce va zice UE ?

Dezbateri pe tematica pensiilor la toate televiziunile, articole multiple prin ziare, reprezentanti ai federatiei asociatiilor de pensionari (afiliata la organismul european) intrebati de forma (stie foarte bine moderatorul sa intervina cand se ingroasa gluma, doar face parte din „tagma aplaudacilor” cu simbrie grasa) despre pasurile lor.

Invitatii la dezbateri (responsabili politici, din institutiile de resort ale statului si consacrati din presa, mai mult sau mai putin „interesati” pecuniar) arunca cifre statistice, prezinta prevederi din programe politice sau initiative mai noi de carpire a pensiilor mici (sub nivelul salariului minim pe economie), se contreaza, se dau indignati de realitate (ca si cum in acel moment ar fi aflat), chiar ridica glasul (ca sa-i calmeze moderatorul, nu ?).

Vaiete prelungite ca sunt prea multi pensionari si prea putini salariati. Se uita incurajarea din anii 90, de iesire la pensie a celor care au cotizat 25 ani barbatii si 20 de ani femeile, dar au lucrat in grupa I si II de munca, tocmai pentru a nu se inregistra un numar mare de someri si pentru a nu iesi scandal, deoarece la noi restructurarea economiei nu a insemnat decat inchiderea unor agenti economici si vinderea echipamentelor la fier vechi. Nu stiu sa adune, cand e vorba de cei cca. 2 milioane de romani care lucreaza afara si nu cotizeaza in tara, la fondul de pensii si nici de cei cca. 1,5 milioane de romani care lucreaza la negru si nici ei nu cotizeaza la fondul de pensii.

Nu se spune nimic concret. Vorbe si iar vorbe. Referiri la pensia medie, la salariul mediu, la valoarea punctului de pensie, toate legate numai de cresterea productivitatii (in viziune politica, normal).

In UE se recunoaste oficial ca pensiile private obligatorii si pensiile private facultative sunt complementare formulei de baza (pensia de asigurari sociale de stat) si urmeaza programe stricte de identificare noi surse de ajustare a formulei de baza. Se bazeaza pe experimentele facute de noile state membre ale UE, provenite din est (si Romania face parte din clubul pionierilor estici ai reformelor sistemului de pensii, nu ?), deoarece in statele din vest, reforma sistemelor de pensii este mult mai lenta, in conditiile in care angajatii sectorului public nu se arata dispusi sa renunte la beneficiile generoase oferite de stat, iar protestele lor sunt vehemente (responsabilii lor politici neindraznind sa nu tina cont de acestea).

Fondurile publice destinate achitarii pensiilor vor creste la o medie de 13 % din PIB la nivel de UE, comparativ cu mai putin de 6 % cat are Romania in prezent (este adevarat ca se aduna la unii 20, 18, 15 % cu 6, 8, 10 % la altii si se face media).

In UE se incurajeaza prin avantaje fiscale consistente dezvoltarea fondurilor voluntare de pensii (nu deducere din impozit de maxim 200 euro/ an/ angajat, ca la noi).

Valoarea punctului de pensie, in tarile dezvoltate ale UE se ridica la 65-80 % din salariul mediu brut, in Romania este in prezent cca. 30,6 % (prin lege este reglementat 30-50 %).

Pensionarii din Romania sunt o categorie neomogena, ca varsta (datorita pensionarilor masive din anii 90, incurajate prin lege, pentru evitarea somajului si a nemultumirilor sociale, inevitabile concedierilor masive), dar si ca valoare neta a pensiei (datorita pensiilor discriminatorii acordate prin legi speciale militarilor, politistilor, judecatorilor, parlamentarilor, etc.).

Nu se recunoaste decat cu jumatate de gura ca la pilonul 1 de pensii din sistemul introdus in Romania, in 2001, lipseste ponderarea cu nivelul procentual al contributiei si nu numai cu punctajul rezultat din raportarea la salariul mediu pe economie. Se cumuleaza la final de parca nivelul contributiilor sociale nu ar fi variat de la simplu la dublu, pe parcursul ultimilor 40 de ani si ar fi fost diferentiate pe grupe de munca (I, II, III).

La recalcularea din decembrie 2005 li s-a furat din punctaj pensionarilor care au lucrat in grupa I si II de munca, ramanand doar varsta la total ani (pentru a putea iesi legal la pensie cu total vechime realizata, dar fara limita de varsta). Multi pensionari, dupa recalculare, nu au indeplinit stadiul total de cotizare (de 30 de ani), deoarece prin incurajarile legislative din anii 90, nu a mai fost nevoie de acest stadiu complet de cotizare (30 ani), compensandu-se cu anii lucrati in grupa I si II de munca. Prin recalculare, chiar daca ai lucrat efectiv 25 ani (cum prevedea legea in anii 90) punctajul recalculat acordat in plata, la pensie, s-a calculat prin impartire la 30. Daca ai facut armata si ai fost absolvent de facultate, ai avut perioade lucrate doar 6-9 luni intr-un an, dar punctajul anual s-a calculat, prin impartire la 12 (doar atatea luni are anul nu ?).

In 2006 s-a inventat alta lege (probabil la presiunea minerilor), prin care celor care au lucrat minim 25 ani in grupa I, li se calculeaza punctajul final in plata, prin impartire la 25 in loc de 30, dar se aplica numai pentru cei care au iesit la pensie dupa data de 01.04.2001. Discriminare clara, fata de cei care au lucrat in grupa II-a si cei care au lucrat in grupa I, inainte de 01.04.2001, ca sa nu mai amintesc de cei care au lucrat mai putin de 25 ani in grupa I.

Pe calea justitiei, problemele nu se rezolva. Motivul: legea este asa facuta.

La Curtea Constitutionala nu gasesti rezolvare. Motivul: nu se incalca principiul egalitatii in drepturi, deoarece se aplica tuturor pensionarilor. De discriminare nu zic nimic (nu e obiectul lor de activitate).

Parlamentul nu raspunde la solicitarile Curtii Constitutionale (nici nu are cum, ar trebui sa recunoasca legile proaste, clientelare, facute).

Consiliul national pentru combaterea discriminarii nu raspunde la petitii. Sa-i reclamam la comisia de petitii a UE.

Presedintele se face ca ploua si prin vorbe incrancenate, in baia de multime, „atrage atentia”, dar nu intreprinde nimic concret.

Guvernul apeleaza la carpeli, cum ar fi majorarea punctului de pensie cu 5 %, de la 01.09.2007, adica cu cca. 20 lei (200.000 lei vechi).

Daca scopul bagarii in seama a pensionarilor este neanuntatele, dar trambitatele alegeri anticipate, hai sa discutam si despre cele de mai sus. Sa punem pe hartie, ce si cum. Sa stie saracul pensionar, in cunostinta de cauza, pe ce pune degetul, nu ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: