Emisiuni adevarate

Urmaresc cu fascinatie si interes copilaresc chiar, documentarele cultural -folclorice de pe TVR cultural ale lui Grigore Lese, care abordeaza cultura populara, taraneasca, a romanului adevarat, cu mult bun simt, increzator in neamul sau, prea putin interesat si influentat de interesele meschine de partid, propovaduitor al binelui, ingaduitor cu cei care gresesc, care vorbesc fara patima despre greutatile vietii, fara a cere nimic de la cei mari.

Putine sunt astfel de emisiuni adevarate. Tazaurul folcloric romanesc este azi in pericol, in lumea manelelor si a zbenguielilor de „fite” lipsite de voce si talent actoricesc. Emisiunile de folclor adevarate sunt tot mai rare si mai scurte.

Oare traditia romaneasca sa nu aiba sens ? Cultura adevarata nu prinde la tineri ?

Undeva se greseste. Fara a fi adeptul impunerii cu forta a unei culturi sau a alteia, a unei atitudini sau a alteia, cred ca emisiunile culturale adevarate au un mare rol in pastrarea traditiilor, in educarea tinerilor.

Prea multa politica, prea multe stiri soc, prea multe influente straine de spiritul pur romanesc, bantuie programele de televiziune si ingroasa paginile ziarelor.

Reportajele adevarate despre oameni harnici si iscusiti, traditii populare locale, mestesuguri de mult uitate, locuri de vizitat cu imagini de neuitat, pot sa contribuie la schimbarea imaginii tarii in lume, ne poate aduce multi turisti si fonduri.

Sunt televiziuni care au programe asa zise de folclor, daca te iei dupa denumirea postului. Pe cine vrem sa inselam ? Emit 24 de ore din 24, dar folclorul adevarat abea se distribuie 1-2 ore. Mult prea putin, pentru pastrarea traditiei culturale romanesti.

Sunt tineri care nu au ascultat nicio melodie populara adevarata. Pretextul ca nu le place nu are acoperire, deoarece oferta este limitata.
Nu pot sa cred ca pana si in acest domeniu este vreun interes ascuns. Ar fi prea mult.

Era sa uit. Nu am vazut programe ale unor partide politice, care sa aiba si capitole de cultura. Oare romanii nu mai au nevoie de biblioteci, de camine culturale, de sali de cinematograf, de teatre ? Asa se pare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: