Invocarea Domnului

In sondajele de opinie, biserica este de mai multa vreme pe locul unu in preferintele romanilor. Dupa atatia ani de restriste si de ascundere a credintei fiecaruia, acest lucru este ceva normal. S-au construit in ultimul timp multe lacasuri de cult noi, s-au renovat majoritatea celor ajunse aproape de degradare. Un lucru normal.

Sunt un credincios ortodox, fara a fi habotnic, practicant doar ocazional.

Ma uit cu uimire si jena cand vad politicieni cunoscuti cu trecut comunist nu tocmai curat, ca participa frecvent la sarbatori religioase. Lipsa de respect fata de toti credinciosii consider a fi toate discursurile politice de la „tribuna ad-hoc”, din biserica, vorbe spuse de altfel cu o mare doza de perfidie, numai in scop electoral. Oare acesti politicieni si fetele bisericesti care ii indeamna la discurs nu au aflat de hotararea sinodului bisericii ortodoxe prin care se interzice preotilor sa faca politica in sfanta biserica ?  Sau daca prelatul spera la functii si mai mari decat cele pe care le ocupa, nu se ia in considerare,  daca nu respecata hotararile bisericesti ? 

Politicieni, in goana lor dupa electorat, construiesc biserici, fac donatii mari lacaselor de cult din tara si strainatate. Daca gestul este din credinta, atunci nu este deranjant, dar daca se gandesc ca banii pe care i-au obtinut prin diferite „afaceri” cu statul atarna prea greu la judecata finala, atunci nu cred ca poate fi vorba de o impacare prealabila cu Domnul.

Tot mai des, fotbalisti celebri sau marunti, invoca Cerul, ori de cate ori marca un gol. Ba unii se mai si inchina la intrarea pe teren sau atunci cand sunt sanctionati de catre arbitrii (ca si cum nu ar fi gresit si arbitrul face o nedreptate). Daca gestul este motivat de credinta celui care il face nu este o greseala, dar daca asa a vazut pe altii si vrea sa-i copie, atunci pare o blasfemie.

Tot fotbalistii merg la biserica inainte de meciuri decisive, in speranta ca Divinitatea ii va ajuta. Dar atunci cand intra „criminal” la picioarele adversarului nu trebuie sa se gandeasca la raul pe care i-l poate face unui semen al sau ?

Majoritatea celorlalti sportivi nu apar la biserica cu toata presa dupa ei. Poate acestia merg la biserica din tot sufletul si urasc ipocrizia.

Orice constructie civila noua (casa, vila, stadion, hala indistriala, azil de batrani, spital, etc.) se sfinteste. Foarte bine, dar numai daca sfintirea este ceruta din adancul sufletului, nu doar pentru a face parada.

Cersetori de ambele sexe si toate varstele il invoca pe Domnul cand intind mana dupa bani. De prea multe ori cand inventariaza ce au primit auzi injuraturi. Incredibil dar adevarat.

Invocarea lui Dumnezeu fara a fi credincios adevarat o consider periculoasa pentru sanatatea mintala si sufleteasca a acestui popor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: