Ce mai zice agenda de lucru a ministrului muncii

Gandirea liberala a ministrului muncii se remarca prin idei putin ciudate, care pot afecta serios drepturile catatenilor romani care lucreaza in UE.

Liberalizarea pietei muncii pentru toti cetatenii europeni figureaza pe agenda sa de lucru, la loc de cinste. Nici vorba de a consulta patronatele, sindicatele, asociatiile profesionale, inainte de a lansa o astfel de idee.

Ideea lansata inseamna, ca Romania sa deschida cu generozitate usa de acces pe piata muncii si a lucratorilor din tari care au conditionat strict accesul lucratorilor romani pe piata muncii din statele lor. Motivarea ca romanii nu devin mai expusi somajului este subtire. Nici lipsa evidenta a fortei de munca in anumite sectoare de activitate (in special constructii, industria textila, etc.) nu este concludenta, in conditiile existentei unei valori nete a salariului minim obligatoriu pe economie, destul de reduse, pentru lucratorii romani si a unui salariu net superior al lucratorilor europeni cu drept de munca in Romania. Cum ramane cu discriminarea salariala ? Oare si Consiliul national pentru combaterea discriminarii se sesizeaza doar aleatoriu si numai la situatii fara efect major asupra cetateanului ? Locul de munca caldut, obtinut prin manevre politice, trebuie mentinut cu orice pret, nu-i asa ?

Corect si logic ar fi sa se incheie la initiativa ministerului muncii, niste tratate bilaterale, care sa cuprinda aceleasi drepturi si indatoriri pentru toti cetatenii, indiferent daca este un membru mai nou sau mai vechi al UE. Presiunile facute de catre Confederatia Sindicala Europeana pentru ca toate restrictiile referitoare la circulatia muncitorilor se fie eliminate sunt adresate tuturor tarilor UE. Reciprocitatea trebuie invocata de catre toti membrii UE, in cadrul relatiilor bilaterale. 

Sa nu fie sfatuit ministrul muncii in acest sens ? Posibil, dar atunci nu si-a ales bine consilierii sau este omul nepotrivit pe postul pe care il ocupa. Sa fie alte interese in joc ? Posibil. Sper ca nu are statut de interimar si incepe deja sa-si faca bagajele. Cui ar folosi ? Lucratorilor cu siguranta NU.

Citesc destul de des agenda de lucru a ministrului muncii in speranta ca voi gasi si unele „subiecte fierbinti” cum ar fi:

   -reformarea din temelii a inspectiei muncii si a inspectoratelor teritoriale de munca, urmata de organizarea de examene cinstite, fara influente politice, pentru ocuparea posturilor de conducere din aceste institutii publice;

   -propunere legislativa pentru infiintarea urgenta a tribunalelor muncii, a tribunalelor pentru minori;

   -reformarea reala a sistemului de pensii (a nu se uita ca recalcularea din 2005 a „furat” din buzunarul a cca. 2,5 milioane de pensionari, drepturi care le reveneau datorita lucrului in grup I si II de munca) prin propunerea unei legi unitare (asa cum cere UE), fara discriminare, aceeasi pentru toti cetatenii, fara privilegii (legi speciale) pentru magistrati, politisti, militari, servicii secrete, parlamentari, etc;   

   -incheierea de contracte bilaterale corecte si echitabile cu toate statele membre UE, pentru pensii, drepturi si indatoriri, salarii, asigurari sociale, acces la locuri de munca decente, nu numai la locuri de munca care utilizeaza lucratori necalificati.

Daca aceste lucruri nu sunt cuprinse in programul de guveranare este o eroare grava. Daca sunt cuprinse si nu sunt abordate si rezolvate, atunci electoratul are o problema daca sustine in continuare aceeasi guvernanti. Promisiunile facute in campania electorala ar fi timpul sa fie si onorate. Sau poate nu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: