Raportari statistice – accidente de munca si boli profesionale

La nivel national, inspectia muncii centralizeaza statistic si face public rezultatul raportarilor inspectoratelor teritoriale de munca, in ceea ce priveste accidentele de munca. Inspectoratele teritoriale de munca tin evidenta accidentelor de munca produse la operatorii economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul judetului. Toti agentii economici au obligatia raportarii accidentelor de munca produse, in cadrul fiecarei firme.

In cadrul lantului de raportari apar destule distorsiuni. Daca s-ar raporta, conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006 toate evenimentele produse (inclusiv accidentele de munca), realitatea ar putea fi mult diferita de raportari. Urmarea acestei situatii este o necunoastere a realitatii din teren.

Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru lucratori, mentionate de aceeasi lege introduc obligativitatea supravegherii starii de sanatate a lucratorilor din anumite sectoare de activitate unde exista riscul producerii unor imbolnaviri profesionale si dupa incetarea activitatii in acele sectoare, respectiv dupa iesirea la pensie.

In prezent, acesta prevedere nu se regaseste in legislatia sanitara, nici macar ca intentie.

Bolile profesionale se inregistreaza pe filiera: medic de medicina muncii cu care agentii economici au incheiat contract de prestare de servicii pentru control medical la angajare si periodic -autoritatea sanitara judeteana – registrul national al bolilor profesionale – ministerul sanatatii -casa nationala de asigurari de sanatate. Ministerul sanatatii face publice raportarile. Acelasi lant de raportare greoi si in cadrul caruia apar de asemenea destule distorsiuni.

De ce nu se fac raportari corecte (adica toate evenimentele produse) ? Numarul de accidente de munca si boli profesionale conteaza la stabilirea cotei de plata (intre 0,5  si 4,0 % aplicat la fondul total brut de salarii) a angajatorului la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale.

Ce efect are neurmarirea starii de sanatate a lucratorilor si dupa incetarea activitatii de catre acestia ? Se inregistreaza doar la primarie decese ale unor cetateni, la cateva luni/ ani, de la incetarea activitatii/ iesirea la pensie. Diagnosticul medical pus la deces este de cancer (fara a se preciza cauzele reale ale producerii acestuia). Statul nu are responsabilitati financiare suplimentare in cazul decesului acestor cetateni. Urmasii nu pot actiona statul in judecata/ angajatorul, la care catateanul decedat s-a imbolnavit de fapt.

Se stie din literatura de specialitate ca anumite tipuri de cancer se declanseaza dupa mai multi ani de la expunere (exemplu: expunere la clorura de vinil, aniline, benzen, etc.).

In UE aceste raportari ale accidentelor de munca si ale bolilor profesionale/ bolilor legate de profesie au un regim foarte strict de urmarire de catre institutii abilitate ale statului respectiv. La noi cand se va putea vorbi ca am transpus si aplicam in realitate toata legislatia europeana ? Probabil candva.

Reclame

2 răspunsuri to “Raportari statistice – accidente de munca si boli profesionale”

  1. Gibzie Says:

    ma intereseaza niste rapoarte care sa arate care sunt principalele cauze profesionale de imblonavire la romani
    exista asa ceva?

  2. gigi Says:

    Institutul de sanatate publica Bucuresti face anual raport de activitate, pe care il gasiti pe site http://www.ispb.ro.
    Ministerul sanatatii tine Registrul national al bolilor profesionale. Incercati si pe site-ul minosterului http://ms.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: