Persoanele cu dizabilitati

Sunt cetateni ai acestei tari care s-au nascut sau care in timpul vietii au capatat din varii motive (accidente, boli) diverse forme de handicap fizic, intelectual, psihic, etc.

In tarile civilizate acestor categorii defavorizate li se acorda inlesniri, astfel incat sa poata munci si trai decent.

De „gura” UE s-a adoptat si la noi o legislatie apropiata de cea europeana. Se invoca mult prea des „posibilitatile” statului. In acelasi timp, ca in toate sectoarele vietii noastre de zi cu zi, respectarea legislatiei si verificarea modului cum se respecta aceasta este o problema a „sistemului ticalosit”.

Degeaba exista institutii ale statului cu atributii speciale in domeniu (inspectorat pentru handicapati, protectia consumatorului, inspectia muncii, inspectie sanitara, corpul de control al primariilor, etc.). Inspectori platiti cu bani grei de la buget se fac ca-si fac datoria, iar aceasta categorie defavorizata (dupa parerea mea denumita in bataie de joc handicapati, de catre cei care sunt raspunzatori cu promovarea decentei in aceasta tara) este lasata la „mana” unor neaveniti.

Mergeti pe trotuare si priviti cu cata bataie de joc si lipsa de respect pentru acesti oameni s-au construit rampe de acces in magazine (in multe cazuri, nici un om normal fizic nu poate urca pe planul inclinat). Pe la colturile trotuarelor au aparut unele posibilitati de acces din drumul pe unde circula cu viteza mare de multe ori zeci de autovehicule, aproape in flux continuu. De piste speciale nu a auzit nimeni.

Rampe de acces in autobuze vezi foarte rar, iar acolo unde sunt construite, beneficiarii acestora trebuie sa aiba noroc sa fie dispus soferul sa stea mai mult in statie pentru a se putea urca. 

Lifturile de acces din/ spre statiile de metrou sunt foarte rare si in majoritatea cazurilor chiar daca sunt construite, nu sunt functionale. In gari si statii CF nu s-au inventat inca.

Angajatorii se feresc sa aiba salariati persoane cu dizabilitati, desi au facilitati fiscale.

La comisiile medicale teritoriale care stabilesc diagnosticul de handicap, angajati ai statului platiti de la buget isi permit cu nerusinare si lipsa totala de respect, sa convoace de 2 ori pe an, in fata comisiei si cetateni ai acestei tari care detin adeverinta medicala ca sunt netransportabili, datorita handicapului de care sufera. Motiveaza senini ca nu au posibilitati de transport la domiciliul persoanelor cu dizabilitati, ca si cum acestia ar avea masina personala in garaj si nu vor sa se urce la volan. Legea interzice convocarea persoanelor netransportabile.

Acum cateva luni, am asistat la un mars in tacere, de protest, al persoanelor cu dizabilitati. Lugubru moment. Lipseau doar steaguri negre si preoti.

Intereseaza pe cineva astfel de aspecte, ale vietii cotidiene ? Nu prea cred. 

Ne trebuie mult timp de acum incolo pana sa ne integram in UE. Sigur nu ne va integra nimeni. Am fost primiti din mila si din interes. Sper in presiuni din partea UE si la sanctionarea candva a celor vinovati. Singura sanctiune sigura este votul (daca esti constient cand il exerciti). Poate asa se vor rezolva si astfel de aspecte. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: