Despagubiri si despagubiti 2

Cu ceva timp in urma am mai abordat tema.

Se pare ca traim in epoca despagubirilor de orice fel, unele acordate pe buna dreptate, altele cerute cu umorul de rigoare si acordate sau amanate, rareori respinse categoric.

Nu vreau sa vorbesc despre cererile fanteziste.

Sa fie clar nu am nimic cu cei care cer, respect dreptul de proprietate si il promovez cu orice ocazie, ii admir pe cei care insista si merg pana in panzele albe pentru primirea de despagubiri asupra unor nedreptati la care au fost supusi, dar cei care acorda cu larghete pe spinarea statului (adica al cetatenilor) parca ar trebui sa fie mai atenti si oricum sa apara obligatoriu si o reglementare a modului de recuperare a pagubelor produse, de nedreptatile facute, de la cei vinovati.

In lume, un bolnav de cancer la plamani, cere despagubiri de la o firma de tutun, ale caror tigari le-a consumat zeci de ani, un degustator de bere ajuns alcoolic cere despagubiri firmei care l-a angajat si l-a platit multi ani.

La noi, complete de judecata de la diferite instante judeca stramb (retrocedari de case, mosii, etc.), reclamantii castiga la CEDO (pe buna dreptate), iar statul (adica noi toti) plateste despagubirile. Pana aici mi se pare in ordine, dar de ce nu se recupereaza banii de la cei care au judecat stramb ? Aceste aspecte oare nu trebuie sa fie in atentia celor care se „balacaresc” permanent, pe tema justitiei ?

Sindicatele, salariatii, de la diverse firme intrate in faliment, cer salarii compensatorii, din ce in ce mai multe, ca numar. Este adevarat, ca daca ramai fara sursa zilnica de trai nu ai cum sa te mai descurci. Toata compatimirea pentru cei aflati in astfel de cazuri. Plata vine insa tot de la buget (adica de la noi toti care platim taxe si impozite) si nu se recupereaza nimic de la cei care intentionat sau din prostie au dus firma in faliment (acestia traind bine merci, in continuare, in viloaie,  plimbandu-se cu masini bengoase, petrecandu-si concediile in insule exotice). Despre acesti profitori ai tranzitiei (tranzitie care nu se mai termina o data) cand se vor ocupa aceeasi politicieni care se „balacaresc” zilnic pe tema justitiei ?

Pe cand vom asista si la noi, la cereri de despagubire (de altfel indreptatite) si la acordarea de despagubiri (dar de catre cei vinovati) de la:

-pensionari morti cu zile, trecuti pe liste de asteptare (de luni de zile), de catre CNAS, pentru a primi medicamentele necesare tratarii cancerului de care sufera, 

-pensionari „furati” la recalcularea pensiilor care asteapta „mila” guvernantilor pentru a mai primi o indexare de 20 lei,

-prunci care nu mai au lapte praf, cu care sa creasca si „tipa” degeaba,

-tineri care muncesc de ani de zile pe salariul minim pe economie (desi sunt calificati in mai multe scoli) si se trezesc la 35-40 ani ca nu au dupa ce bea apa,

-urmasi ai salariatilor decedati ca urmare a muncii fara limite, a orelor suplimentare fara numar, a concediilor neefectuate sistematic,

-urmasi ai angajatilot decedati in accidente de munca, datorate indolentei angajatorilor, inspectorilor de toate felurile, a primarilor inconstienti, etc.

In „balacareala” actuala, cu uite presedintele – nu e presedintele, oare de ce nu se abordeaza si astfel de subiecte ?

Se considera careva dintre cei care promoveaza zilnic „balacareala” raspunzatori cumva de cererile de despagubire ? Nu cred.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: