Atentie cum muncim !

Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010 (publicat in monitorul oficial partea V, nr.5 cc din 29.01.2007) stabileste drepturile si obligatiile angajatorilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca prevazute de legislatia in vigoare, precum si cele convenite prin negociere.

Conditiile specifice de munca, stabilite conform legii, drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin contracte colective de munca si dupa caz, prin acorduri privind relatiile de serviciu, la nivel de ramura, grup de unitati, unitati (orice firma cu personalitate juridica) si institutii.

Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/ mixt), in cazul contractului colectiv de munca la nivel national, respectiv pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate.

Pentru fiecare salariat, angajatorul este obligat sa incheie contract individual de munca (in anexa 3 la contractul colectiv de munca la nivel national sunt prevazute clauze minimale ce trebuie mentionate obligatoriu), care se inregistreaza prin grija angajatorului la inspectoratul teritorial de munca. Drepturile prevazute in contractele individuale de munca  nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate respectiv din contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grup de unitati sau contractul colectiv de munca la nivel national.

La nivelul fiecarei firme se incheie obligatoriu contract colectiv de munca, care se inregistreaza prin grija angajatorului la directia judeteana de munca, respectiv a municipiului Bucuresti.

Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana, iar durata maxima legala de 48 de ore pe saptamana (inclusiv orele suplimentare). Orele prestatate, la solicitarea angajatorului, peste programul normal de lucru stabilit in unitate sunt ore suplimentare. Salariatii pot fi chemati sa presteze ore suplimentare numai cu consintamantul lor. Munca suplimentara sa compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile.

La angajare salariatii sunt supusi obligatoriu unui examen medical si li se intocmeste de catre medicul de medicina muncii un dosar medical individual si o fisa de aptitudini. Cel putin anual, toti salariatii sunt supusi unui control medical periodic. Cheltuielile se suporta de catre angajator.

Angajatorul este obligat sa asigure pe cheltuiala sa amenajarea ergonomica a locului de munca, sa asigure un regim de protectie speciala a muncii femeilor si tinerilor, a persoanelor cu dizabilitati.

Pentru prevenirea si diminuarea stresului la locul de munca, angajatorul fundamenteaza norme de munca pentru salariati (in conditiile legii), intocmeste fise de post pentru toti salariatii, stabileste un sistem de stimulente pentru motivarea salariatilor.

Salariul cuprinde: salariul de baza, indemnizatii, sporuri, alte adaosuri. Orele suplimentare se platesc separat (daca nu se compenseaza prin timp liber, in urmatoarele 30 de zile).

In fiecare saptamana, salariatul are dreptul la 2 zile consecutive de repaus sapatamanal, de regula sambata si duminica. Zile de sarbatori legale, in care nu se lucreaza: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 Mai, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Craciun.

Salariatii beneficiaza de concediu de odihna platit de minimum 21 zile lucratoare si dupa caz de concedii suplimentare de minimum 3 zile.

Salariatii au dreptul la zile libere platite, pentru evenimente deosebite in familie sau alte situatii, precum si la concedii fara plata de maximum 30 de zile.

Aceste prevederi trebuie cunoscute si respectate de catre angajatori. Sanatatea salariatilor trebuie sa fie pusa mai presus de castigul imediat.

Inspectia muncii controleaza (sau ar trebui sa controleze) si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale (pacat, ca de regula, numai dupa producerea unor evenimente grave).

In UE sanctiunile aplicate angajatorilor, pentru nerespectarea codului muncii si a contractelor colective de munca merg pana la inchiderea firmelor, iar urmarile unor tragedii de genul decesului unui angajat din cauza muncii epuizante pot fi de ordin penal. Oricum daunele materiale si civile platite urmasilor victimelor se ridica la sume mari in dolari.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: