Tinerete prematur intrerupta

Citesc cu stupoare articole despre drama tinerei decedate, din cauza stresului generat de munca prelungita, fara odihna corespunzatoare. Sesizez doar senzationalul din modul de prezentare al stirilor. Se incearca „motivarea” plecand de la castigul salarial consistent pentru munca „nenormata”,  invocarea existentei firmelor multinationale care aplica sistemul capitalist de munca, graba si nerabdarea tinerilor de a avea casa, masina, bani.

Tangential se ating si cauzele adevarate: rapacitatea angajatorilor in goana dupa castig si exploatarea fara limita a muncii salariale (dovada murmurele colegilor care comenteaza articolele, dar nu indraznesc sa zica nimic in fata patronilor, de frica de a nu fi depistati si trecuti pe linie moarta, pentru ca au comentarii), existenta unor prevederi legislative (din codul muncii, din contractele colective de munca la nivel national, chiar din contractele individuale de munca si din fisa de post a salariatului) pe care nu le respecta nimeni, sub „patronajul” indiferentei inspectiei muncii si a inspectoratelor teritoriale de munca, efectuarea unor controale medicale periodice de fatada, sub „patronajul”indiferentei inspectiei sanitare de stat si a inspectiilor sanitare teritoriale, neimplicarea cu adevarat a statului in ajutorarea tinerilor.

Ori in aceste conditii, ce mai are de facut un tanar corect, decat sa munceasca pana la epuizare. Adevarat, dar incorect din alte puncte de vedere pentru el, pentru prieteni, familie, societate.

Pot fi blamati tinerii pentru ca vor si pentru ei ceea ce „alesii” si „baietii destepti” au, fara sa munceasca, fara sa studieze ani de zile pe bancile scolilor si al bibliotecilor, fara sa fie pedepsiti infractorii asa cum merita ?

Trebuie sa se intample astfel de nenorociri pentru ca ministrul muncii sa trimita corpul de control la inspectia muncii si sa treaca in agenda zilnica o vizita la sediul acesteia ? Trebuie ca acelasi ministru sa reinfinteze un departament, desfintat de catre fostul ministru din ratiuni care imi scapa, pentru a verifica cum au fost transpuse in legislatia nationala, prevederi ale UE (ma insel eu sau ministerul a raportat ca legislatia muncii si cea sociala au fost transpuse) ?

Ma indoiesc ca raportul corpului de control al ministrului muncii va fi facut public pe site-ul ministerului (asa cum se trece zilnic agenda de lucru a ministrului) si ca va duce la schimbari semnificative de sefi si functionari (poate doar daca nu sunt din acelasi partid).

Poate inspectia muncii ar trebui sa „trateze” stresul generat de munca nu prin vorbe si pliante frumos colorate editate cu fonduri europene. De infractiuni la codul muncii or fi auzit ? De responsabilizarea pecuniara a managerilor or fi auzit ? Nici raspunderea civila a firmelor in cazuri ca cel petrecut, nu trebuie evitata. De ce inspectorii de munca si inspectorii sanitari sa nu aiba si ei responsabilitati de acelasi gen, in astfel de cazuri ? Ei nu controleaza, nu au obligatia de a amenda in cazuri de nerespectare a legii ?

Nu scriu de dragul de a scrie. Cunosc ce este stresul cauzat de munca. Stiu ce inseamna sa muncesti la serviciu luni de zile fara nicio zi libera, sa stai in fabrica 2-3 zile, fara sa te descalti si sa mananci doar pe apucate, sa pui capul pe birou doar cateva minute si sa atipesti imediat, sa adormi cand ajungi acasa, in fotoliu sau in timp ce te dezbraci, sa stai luni de zile in delegatie si cand ajungi acasa sa se uite copii ciudat la tine.

Nu-mi place sa-mi aduc aminte. Am crezut ca astfel de situatii au disparut pentru totdeauna. Nu credeam sa mai existe astazi, salariati kamikaze, care de frica partidului unic si a „controalelor inopinante” trebuie sa fie prezenti permanent la locul de munca. Se pare ca m-am inselat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: