Agenda de lucru

Pe site -ul ministerului muncii se afiseaza din data de 12 aprilie, zilnic, agenda de lucru a ministrului. O fi facand seara inainte de culcare vreun raport scris cuiva, de isi publica planul de munca ? Imi amintesc de un sef, care din lipsa sa de activitatea ma punea sa-i fac programul zilnic si raportul cu realizarile zilnice. Bine inteles, ca nu avea nici vointa, nici posibilitatea sa ma controleze. M-am intrebat mereu, daca nu cumva, ii facea la fel seful lui.

Din data de 22 februarie, nu mai sunt proiecte de lege pentru dezbatere, pe acelasi site al ministerului muncii. S-or fi terminat legile UE de adoptat ? Departe de realitate.

Inspectia muncii, departamentele care se ocupa de forta de munca, de relatiile cu muncitorii din strainatate, cu formarea profesionala a lucratorilor, cu relatiile cu sindicatele, cu organizatiile profesionale, functioneaza ? Nimic despre ce au de gand sa faca acestea, pentru lucratori, pentru pensionari, pentru cetatenii defavorizati, nimic despre readucerea in tara a fortei de munca plecate pe alte meleaguri (cca. 3 milioane, care nu contribuie la fondurile de pensii). 

In 12 zile de ministeriat ale nou numitului, ce s-o fi facut ? Pai era timp sa fie si schimbat. Sper ca nu asta asteapta.

Pe postul public de televiziune, am urmarit dimineata (intentionam sa vad meteo, iar mama urmarea emisiunea) vreo 10 minute o dezbatere anosta, cu multi pensionari, stransi de cu zori. Fiecare isi prezenta problema lui, fara a se arata cu adevarat, cu degetul, spre vinovatii adevarati (zic eu politicienii care s-au perindat pana acuma la putere).

Unii (probabil reprezentanti ai unor asociatii de pensionari) se vaitau ca sunt dezbinati (prea multe asociatii de pensionari, ziceau ei, aservite diverselor partide politice, desi dezbaterea fusese prezentata de catre moderatoare ca apolitica), ca au nevoie de reprezentanti in parlament (sper ca cei care ziceau, nu urmareau si ei un ciolan). Erau si cateva „vedete” care vorbeau ca sa se afle in treaba, sa treaca timpul acordat emisiunii, sa se bifeze actiunea si altele care ridicau osanale moderatoarei (se poarta nu ?).

Intr-un final, Petre Roman (parea fostul prim ministru, deci cineva care a avut puterea in mana – probabil in aia bleaga) zice ca trebuie adoptate niste legi, urgent, dar lipseste vointa politica. Pai l-o fi impiedicat cineva cat a fost prim ministru (acuma nu parea a face campanie electorala) ?

In concluzie, zicea ca este nevoie de o noua lege a pensiilor care sa tina seama de anii efectiv lucrati, de cotizatiile platite, de anii lucrati in grupe de munca. Nu a zis nimic de pensiile preferentiale (parca a fost si parlamentar), de o lege unica pentru toti pensionarii (cum este in UE).

Intentia emisiunii este laudabila. Pacat de efectul produs, adica zero. Oricum, politicienii au alte prioritati. Acuma toti, indiferent de partid, cauta adepti, ca doar se apropie un nou vot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: