Conditii de munca

Legislatia nationala defineste conditii speciale si conditii deosebite de munca. Cu legislatia ne-am apropiat destul de mult de cerintele europene. Ca de obicei cu practica suntem la pamant. Nu conteaza, daca „raportam frumos” suntem credibili. Sa fie oficialii europeni, asa de creduli ? Greu de crezut. Totusi accepta. Greu de inteles, de ce ?

Initial s-a prevazut ca pana la data aderarii la UE sa se imbunatateasca conditiile de munca, astfel incat conditiile deosebite de munca, sa dispara din legislatie si sa ramana numai cele speciale (aceste meserii, activitati sunt nominalizate in legea pensiilor nr. 19/ 2000). Cat de mult s-au „imbunatatit” conditiile de munca, se poate deduce din HG nr. 1025/2003, HG nr.2280/2004, HG nr. 246/ 2007, in care sunt nominalizate locuri de munca din unitati ale economiei nationale, precum si conditii de incadrare a unor locuri noi si/ sau mentinere locuri deja incadrate in conditii deosebite de lucru.

Solutia aleasa de guvernanti este prelungirea termenului final, pana la „imbunatatirea”conditiilor de munca.

Nu ar fi interesanta o statistica de genul: nr. total de locuri de munca incadrate in conditii deosebite de lucru/ nr. total de lucratori ce trebuie incadraticonform legii/ numar total de lucratori real incadrati prin „mila” angajatorilor „aliati”cu sindicatele ? 

A cui sa fie responsabilitatea ? Cum justifica salariile/ indemnizatiile, pe care le primesc: inspectorii de munca din inspectoratele teritoriale, sefii lor din inspectia muncii si din ministerul muncii, inspectorii sanitari din inspectiile teritoriale, sefii lori din inspectia de stat si din ministerul sanatatii.

Sefii de sindicat cum se „spala” de sarcinile cu care au fost investiti de aceasta mare „masa de manevra”, de sindicalisti ? Angajatorii sa aiba si ei sarcini legale ?

Este vreo institutie a statului care sa faca si control adevarat ? Ce face corpul de control de la cel mai de jos nivel de activitate si pana la varf, al statului ? O statistica a nr. total de „controlori” raportata la eficienta muncii lor si a salariului pe care il primesc de la buget (adica de la noi toti), este posibil sa fie facuta de vreun institut specializat ?

Sau avem alte „prioritati” nevinovate, precum: ce se intampla daca ar fi maine alegeri ? Dupa parerea mea: nimic nou. Vin ai nostrii pleaca ai nostri, noi cu drag ne facem ca muncim si ei se fac ca ne platesc. Mai are rost sa ne plangem de „lipsa” fortei de munca ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: