Sesizarea

Cuvantul in sine presupune ca cineva sa zica/ scrie ceva altcuiva.

La noi este deja politica de stat. Pretutindeni, pentru a justifica cumva modul defectuos cum isi indeplinesc atributiile legale, institutiile statului se vaita ca nu au fost sesizate si acesta ar fi singurul motiv. De fapt nimeni nu doreste sa se implice cu adevarat in rezolvarea problemelor cetateanului.

Politia comunitara sta langa unul turbulent, care tipa mascari sau care da prea tare maneaua in harbul cu care se mandreste si sta indiferent parcat pe trotuar, iar daca intrebi de ce nu ia nicio masura, zice ca nu a fost sesizat.

Politistul de la circulatie, parcat in umbra intersectiei, nu vede masini bengoase, cu tipi imberbi la volan si cu ochelari de firma, cum iti taie calea cand se schimba stopul. Daca ii atragi atentia, zice ca nu l-a sesizat nimeni. Ce sa mai vorbim de „intrecerile” care se fac in fiecare noapte pe arterele principale, cu portiuni drepte de cativa Km, din fiecare municipiu, oricat de mic ar fi acesta. La conferintele de presa daca atragi atentia asupra fenomenului, politistul sef prezent se mira de parca atunci ar fi descoperit roata.

Inspectorii de munca trec indiferenti pe langa lucratori urcati pe schele, fara centuri de securitate, fara cel mai elementar echipament individual de protectie, nici vorba sa-i intrebe daca au contract individual de munca. In schimb, cum calca vreunul „indicatiile pretioase” de partid, cum apare pe site-ul inspectiei muncii ca firma cutare a fost amendata cu enorma suma de 100 mii lei (de fapt platibili, jumatate din minim, adica vreo 15 mii lei) pentru 60 de lucratori (din totalul de 70)gasiti fara contract individual de munca. Ce sa-i faci, nu i-a sesizat nimeni, ca si cum nu ar avea ca sarcina sa controleze la toate firmele, daca toti lucratorii au contract individual de munca.

Politicieni, ministri, prefecti, primari, sindicalisti, conducatori de mari firme, taximetristi, avocati, conducatori de cluburi de fotbal, ONG -isti, ziaristi, camatari, speculanti, „baieti destepti”, etc. se fac albie de porci, se invinuiesc reciproc de diverse lucruri cu iz penal, in schimb nefiind sesizat oficial, parchetul nu misca nimic, iar politistul, inspectorul financiar, inspectorul sanitar, inspectorul de la protectia consumatorului, inspectorul de mediu, inspectorul in constructii, etc. nici macar nu se sinchisesc.

In cel mai prapadit oras exista zone rezidentiale, unde apar ca ciupercile dupa ploaie, vile care mai de care, cu garaje spatioase pentru 2-3 masini de lux, cu utilitati trase din banii cetateanului (undeva, pitit, sa nu se vada, se afla si un bloculet ANL). Cine sunt proprietarii: politisti, avocati, doctori, politicieni, prefectul, primarul, consilierul municipal sau judetean, functionari publici (sefi, sefuti si unii „baieti destepti”) din inspectiile autorizate ale statului, de la vama, fisc, etc. Chiar daca pentru acestia apar si unele sesizari, masurile insa intarzie sa apara.

Sesizarea sa fie singura cale pentru a trai mai bine, in tara aceasta ?

Nu sunt bani pentru profesori, pentru pensionari, pentru lucratorii care trudesc zi de zi pe salariul minim pe economie, pentru sanatate, etc. De confiscari pentru veniturile care nu pot fi justificate, nu a auzit nimeni ? Responsabilizarea penala, civila (din propriul buzunar, nu prin preluarea la datoria publica) a celor vinovati de dezastrul privatizarilor nu este de actualitate (pana cand) ?

De strangerea de impozite de la firmele clientelare, nu se poate aminti, fara a intra in dizgratia puterii, in schimb cetateanul de rand, micul intreprinzator, pensionarul care munceste suplimentar pentru a mai pune cate ceva la pensia mizera pe care o are dupa 40 de ani lucrati la stat este cocosat de taxe si impozite, este urmarit pana la leu si i se aplica amenzi si dobanzi de intarziere. Pentru acestia din urma (adica pentru toti prapaditii) se sesizeaza rapid fiscul, casa de pensii, casa de sanatate, primaria, etc.).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: