Patronii din fotbal

De ceva timp este moda preamaririi „figurilor”din fotbal. Vasnici reporteri de teren si reporterite aratandu-si nurii, din presa scrisa si vorbita se intrec in laude la adresa patronilor din fotbal.

M-am uitat in DEX si la definitia patronului am citit: proprietar de intreprindere unde se exploateaza munca salariala.

Prin extindere, luand in considerare Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, am asociat patronul cu angaiatorul. La art. 6 al.1 din lege, se specifica: „angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de nunca”.

Privind catre patronii din fotbal ce vedem ? Sunt cetateni deja urmariti penal sau cetateni are sunt gratulati de catre presa ca s-au imbogatit din diferite afaceri necurate cu statul sau din transferuri oculte de jucatori, care fac trafic de masini si/ sau de droguri (e adevarat, aceste ultime stiri sunt scurte si mai ascunse in josul paginilor), care sunt rude apropiate cu fosti demnitari ai sistemului comunist sau sunt chiar fosti demnitari.

Toti se vaita, fara exceptie, ca investesc banii proprii si nu castiga nimic din fotbal. Se afiseaza la televiziuni ca niste mari vedete, care dau declaratii de cele mai multe ori hilare, doar de dragul de a zice ceva. Reporterii se inghesuie sa le soarba toate nerozeniile, devenite politica de club. Isi fac reclama politica prin declaratii legate de fotbal si „baie de multime” presarata cu hartii de 50/ 100 lei sau 20/ 50 euro date unor amarati.

Ma intreb atunci, ce ii mana pe ei in aceasta lupta apriga (plina de arangamente), daca nu castiga nimic. Cine ia banii din transferuri ? Unde investesc banii luati din transferuri, daca stadioane nu construiesc (se milogesc la stat, la diferite ministere, etc. sa le construiasca baze sportive sau sa le reabiliteze pe cele existente, degradate de cand ei au devenit patroni). Cum pregatesc schimbul de maine, neinvestind nimic in copii si tineret ? De ce trebuie sponsorizate galeriile (care striga doar mascari impotriva rivalilor) ?

Fotbalistii au contract individual de munca, primesc prime de meci (uneori sub forma de donatii, sponsorizari), au masa gratuita si diurne de deplasare. Oare le paltesc si cheltuielile cu masina proprie ?

Sunt forbalistii niste privilegiati ? Probabil ca da. Pot fi ei considerati salariati a caror munca este exploatata de catre patron in cadrul intreprinderii (clubului) ?

Problema nerezolvata este cum isi achita impozitele si taxele catre stat, patronii, respectiv fotbalistii. Poate cineva (eventual statul) sa faca ceva ordine in fotbal ? Au fost ceva incercari firave, probabil de amorul artei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: