Iarasi despre macarale

Continua sa cada macarale. Diletantii isi spun parerea in continuare pe la toate posturile TV si prin presa scrisa. Autoritatile se vaita, ameninta, dar nu fac in continuare nimic.

Prin 1999-2000 a fost data o hotarare de guvern conform careia trebuiau dezafectate toate macaralele ramase „sa rada in soare”(vorba cantecului) pe santierele de constructii ale vechii epoci, abandonate de noua oranduire (oare de ce ? Ulterior, din lipsa locurilor de munca, au plecat prea multi romani sa munceasca in strainatate, iar astazi ne „vaitam” de lipsa fortei de munca).

Iarasi la noi, s-a mai „bifat o actiune”(probabil tot de ochii UE), dar nimeni nu a facut nimic.

Proprietarii macaralelor -cei care le aveau initial pe inventar sau cei care au devenit ulterior proprietari prin diverse „manevre”(le-au preluat sigur valoric, ca fonduri fixe, aflate in patrimoniu, iar afirmatiile ca nu se regasesc in contabilitatea acestora este o „gaselnita” cu iz  penal), chiar daca au stiut de actul normativ, au cautat ca de obicei, sa ocoleasca legea, daca tot nu-i verifica nimeni si nu-i pune sa plateasca, pentru neostoita lor „indiferenta” vis a vis de lege.

Primarii (nu pe teritoriul lor se afla echipamentele care pun in pericol viata cetateanului -adica acela care este „chemat” si bagat in seama doare ocazional, cand se pune problema unor voturi), prin inspectiile specializate ale institutiei, de regula, se ocupa cu orice altceva, mai putin cu siguranta cetateanului. La nivelul primariilor s-au infiintat multiple directii, servicii, birouri, cu functionari, care mai de care mai mofturosi si mai impozanti (dar tot bugetari, pe seama nostra, a tuturor), care nu stiu cum isi justifica existenta (daca te uiti prin rapoartele lor sau asculti pe alesii nostrii -primarii, nu gasesti decat cifre care nu spun nimic omului de rand, care nu vede decat cum este batjocorit zilnic), dar fac „schimburi de experienta”pe banii nostri, prin diferite tari exotice sau prin „orasele infratite”(alta gaselnita).

ISCIR este abilitat prin lege sa controleze, inventarieze, autorizeze (sanctioneaza dupa caz,) etc. toate echipamentele de ridicat (adica si macaralele). Absurd a se crede ca aici nu se stie cine este proprietarul macaralei. De altfel, cum s-a achitat de sarcina de a inventaria si autoriza ? Daca a stiut de instrainarea macaralei (si sigur a stiut) de ce nu a sesizat parchetul, cand a vazut ca nu se mai continua evidenta si autorizatia ? Aici se regasesc alti inspectori care se vede cum isi fac treaba pentru care sunt platiti, tot din banii nostrii, ai tuturor.

Era sa uit de Inspectia muncii care supravegheaza, controleaza, amendeaza (dupa caz) munca in santiere de constructii. Nu a stiut ca mai sunt macarale nedezafectate (foarte rau) ? Nu a stiut ca o firma a fost trimisa sa dezafecteze o macara ruginita, ca nu s-a aprobat un plan de dezafectare, ca nu este supravegheata corespunzator lucrarea, ca nu se respecta legea privind santierele temporare si mobile, etc. (mult mai rau). Pai inspectorul de zona, pe constructii, cu ce se ocupa, in acel moment , ca doar si el este platit de cetatean ?

Inspectoratul in constructii ce sesizari a facut, ce amenzi a aplicat (adica cui?) pentru ca niste utilaje au fost lasate pe „cerul liber al patriei”. Unde s-a aflat acest inspector platit de cetatean ?

Ministerul de finante (adica cel care se ocupa de amortizarea mijloacelor fixe – adica si macarale) cum a urmarit amortizarea acestui utilaj ? Inspectorul de profil cum si-a justificat salariul platit tot de noi toti ?

Firma care a comandat dezafectarea macaralei ce a scris in protocolul pe linie de siguranta si securitate in munca  (anexat la contractul de prestari servicii, incheiat cu executantul lucrarii) ? Angajatorii firmelor( beneficiar si executant), semnatari ai contractului (ca doar nu erau niste rommi la furat sau mai sti), nu au si ei responsabilitati ?

Stimabililor, in UE respectul fata de lege este major, nu doar pentru ca asa au fost obisnuiti cetatenii europeni, dar si pentru ca legea se aplica tuturor la fel, fara discrimare.

Noi romanii nu avem acest respect (oare de ce?). Cred eu ca prea mult ne „balacarim”, ne ocupam de amante, fotbalisti, fite, „gigism” (JIJI BECALI), alte asemenea vedete.

Poate ar trebui sa intronam cumva respectul fata de lege, al tuturor celor implicati. Personal cred ca singura solutie este „cu parul”.

Pana nu vor raspunde in fata legii, toti cei vinovati de nerespectarea ei, nu pot sa cred ca ne vom integra in UE. Mai sper totusi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: