Cui foloseste ignoranta ?

Se pare ca se apropie alegerile.

Toate televiziunile si ziarele de casa ale politicienilor transmit mesaje care mai de care populiste, fara consistenta, in bataie de joc, pentru vesnic ignoratii catateni ai acestei tari, pensionarii.

Se transmit reportaje jenante (pentru cetatean, ca este posibil ceea ce se prezinta), care cauta sa atraga atentia asupra vietii grele a pensionarilor.

Moderatorii sunt vizibil pe statul de plata al celor care au comandat discutia. Invitatii „cunoscatori ai problemei” asisderea. Pensionarii  si reprezentantii sindicatelor nu sunt lasati sa vorbeasca (cand incearca sa zica ceva se baga publicitate). Reprezentantul ministerului muncii arunca cifre (de multe ori hilare) care nu tin de foame. Rusine !!!

Nu se analizeaza lucid, nu se prezinta date concrete, nu se fac paralelisme reale (nu povestiri, din auzite sau banuite) cu alte tari ale UE (oare ne-au primit si pe noi ?).

Iata cateva realitati care se evita sistematic sau abia se amintesc in trecere:

    -valoarea punctului de pensie conform legii pensiilor trebuie sa fie intre 30 si 50 % din salariul mediu brut pe tara (in prezent in Romania este de cca. 30, 3 %). In tarile UE este minim 50 % si ajunge in unele chiar la 75 -80 %.

    -se bate moneda pe varsta anticipata de pensionare si se confunda (dupa parerea mea, intentionat) cu pensia pe caz de boala (oare de ce se imbolnavesc romanii, de trai bun, de lipsa grijilor zilei de maine, de prea mult bine ?). Nu se zice nimic de lucratorii care au de ales intre a iesi la pensie sau a fi trimisi in somaj, ca doar asa s-a facut „restructurarea” la noi. 

    -comparatia cu UE se face doar citand varstele de pensionare (normal este sa arati si valoarea pensiei comparativ, sa amintesti de celelalte facilitati reale pentru pensionari, nu „ajutoare” cu iz electoral). Cati pensionari romani isi pot permite sa plece in excursie prin lume ? Daca te uiti in autocare cu numar strain, care circula prin Romania, vezi 90 % pensionari (in niciun caz romani).  Care este comparativ speranta medie de viata in UE fata de Romania ? (in prezent 70 ani la barbati/ 74 ani la femei fata de 64 ani la barbati/ 67 ani la femei).

    -pensia medie se calculeaza adunand toate pensiile si impartind la total pensionari (nimic concret despre pensii preferentiale -militare, pentru juristi, pentru parlamentari, etc. Acestia au contribuit cumva mai mult, mananca mai mult, nu sunt sub obladuirea aceleiasi constitutii ?).

      -contributia la sistemul public de pensii a unui numar redus de salariati se datoreaza muncii la negru (ministrul muncii a recunoscut 2 milioane in tara) si migratiei fortei de munca (cca. 3 milioane de romani muncesc in afara tarii). De altfel in tarile UE daca bugetul asigurarilor sociale nu este suficient se aloca fonduri de la bugetul de stat. 

      -recalcularea pensiilor a dus la „furarea” a cca. 2,5 milioane de pensionari care au iesit la pensie dupa legea veche, conform careia se calcula punctaj pentru fiecare an lucrat in grupa I si II de munca, iar prin legea noua se tine cont doar la vechime ca ani. Nu li s-a luat din pensie prin recalculare, dar nu au primit nimic in plus la pensie de cca. 1-1,5 ani.

      -apelarea la institutiile europene de profil este posibila doar daca nu exista pe rol proces cu statul. Poti apela la Consiliul national pentru discriminare, Avocatul poporului, parlament, guvern, presedintie (sa-mi zica si mie cineva cum a reusit sa obtina un raspuns favorabil, daca cumva institutiile enumerate au avut „placerea” sa raspunda). Legea accesului liber la informatii este pentru UE, ca doar trebuia raportat, dar fiecare institutie face cum o taie capul. Altfel, trebuie sa treci prin toate formele juridice din tara, ori de la Curtea Constitutionala cand ajungi in final, nici o sesizare cu subiect pensie, nu a primit aviz favorabil. 

Pot continua, dar cui foloseste. Cum pot cataloga sloganul „sa traiti bine” , altfel decat ca o amagire, o batjocura directa, un dispret total fata de cetatean ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: