Principii, decizii, linii directoare

Titlul mi-a fost inspirat de un articol citit pe blogul fiului meu cel mare. El se referea la comportamentul individului. Eu doresc sa ma refer la comportamentul angajatorilor, in general, ca „tagma”, nu ca individ.

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 a preluat din legislatia europeana liniile directoare, a stabilit principiile noii legi, urmand ca angajatorii conform obligatiilor pe care le au prin lege, sa ia deciziile care se impun, in cadrul firmei lor. Inspectia muncii are rolul de a controla modul cum se respecta prevederile legii si sa dea amenzi contraventionale celor vinovati (angajatori conform legii) pentru nerespectarea prevederilor legale.

Teoretic este totul bine. Practica este deficitara, daca nu chiar subtire.

Angajatorii (cam (90 %) nu prea dau atentie sectorului uman, avand ideea ca rolul lor este numai pentru a aduce lucrari si a castiga astfel bani. Chiar daca au lucratori desemnati cu activitatea de prevenire si protectie si chiar daca in cazuri fericite, incheie contracte cu servicii externe de prevenire si protectie, interesul lor pentru a lua decizii este foarte redus. Cat timp vor considera ca cei care sunt de meserie in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt numai niste lucratori pe care ii platesc si nu trebuie sa ia in considerare la ce ii sfatuiesc acestia, vor cadea in continuare macarale, se vor prabusi pereti si acoperisuri, vor cadea oameni de la inaltime, se vor intoxica cu oxid de carbon lucratori in canale, vor exploda autovehicule care transporta marfa, neprotejate corespunzator. Si pot continua cu exemplele.

O solutie ar fi ca sa plateasca pagubele si despagubirile din propriul buzunar, nu prin firma. 

Cat timp inspectiile se vor face „dupa auz”, de catre „specialisti” (numai de ei considerati a fi), victime ale accidentelor de munca vor continua sa existe.

Este timpul ca in inspectiile organizate ale statului (inspectia muncii, politie judiciara, procuratura, politie sanitara, ISCIR, inspectorat in constructii, inspectorat situatii de urgenta, etc.) sa fie angajati numai adevarati profesionisti. Sa se renunte la „sefi politici”si la acolitii lor, numiti pe aceleasi criterii.

Poate la aparitia misiunilor de specialitate ale UE in Romania se va schimba ceva. Eu tot mai sper. Dar am o urma de indoiala, plecand de la o intrebare care ma framanta: dar daca si inspectorii europeni vor fi tot romani ? Oare sa avem o asemenea bafta ? 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: