Noi gaselnite gazetaresti

Integrarea in UE de la 01 ianuarie 2007, dupa parerea mea, i-a gasit cam nepregatiti pe majoritatea cetatenilor de rand ai acestei tari, motiv pentru care ar fi necesare dezbateri publice, cu paralele intre ce se cere la nivel european si realitatile crude uneori, existente la noi, despre ce ne asteapta de fapt si cam ce ar trebui sa faca cetateanul de rand.

Ieri, am cumparat din piata, ca de obicei, lapte, de la un tanar fermier, de la care cumpar de cativa ani buni. Vinde laptele de la vreo 7 vaci pe care le creste el (pana luna trecuta singur; acuma este insurat). Mai are in gospodarie vreo 5 porci, cateva oi si mai multe pasari. Furaje scoate de pe vreo 3 ha de pamant, pe care il munceste singur.

Era foarte amarat deoarece nu il mai lasa sa vanda in piata lapte, branza, etc. deoarece nu il proceseaza conform normelor UE. 

Cand l-am intrebat de ce nu se asociaza cu ceilalti sateni, sa faca o asociatie care sa-si permita sa cumpere utiliaje pentru procesare, ca se acorda fonduri nerambursabile pe baza de proiecte, a fost foarte uimit sa afle ca se poate asa ceva, ca la ei in sat nu stie nimeni despre asa ceva, nu le-a spus nimeni nimic. Daca un tanar de 28-30 ani nu stie, cum poate sa stie un cetatean de 40-50 de ani ?

Intrebandu-l despre scandalul iscat de Elena Udrea cu institutiile statului, stia multe amanunte care, pe mine ma lasa indiferent.

Cand o sa dispara la ore de maxima audienta, gaselnitele jurnalistice, gen discutii cu E.U sau bataia pe ciolan din PNL, PSD, PD, etc., reportaje in direct cu diferiti interlopi care se intituleaza „nevinovati”, preamarirea ctitoriilor lui Gigi Becali (de altfel singurul nabab, care face ceva, pentru niste amarati, chiar pentru reclama), plimbarea fotbalistilor si a unor „fite” prin magazine cu marfuri scumpe ?

In locul acestor emisiuni programate la ore de maxima audienta, ar trebui sa apara mai multe emisiuni despre realitatile zilei, despre cum pot fi ajutati in mod util oamenii, cum pot accesa acestia fondurile europene. Ce rost are o emisiune gen Ferma, de pe TVR 2, daca se programeaza la ora 8, cand taranul munceste in ograda ? 

Mai zicea un „nene director general din ministerul care se ocupa cu partea veterinara”  intr-o seara, de curand, la intrebarea reporterului  (ce parere are despre protestul ciobanilor din Sibiu , ca nu-si mai pot vinde branza in Bucuresti ?), ca s-a transpus legislatia UE, ca vor mai tolera nerespectarea ei, pana prin septembrie si alte povesti de acelasi gen. Nu a zis nimic despre cum o sa mearga din poarta in poarta sa lamureasca oamenii, despre rolul miilor de bugetari din cadrul directiilor agricole, al diferitelor organizatii care se ocupa cica, cu cheltuirea fondurilor europene, despre rolul primariilor in acest caz.

Eu nu cred, ca omul de rand, care nu a fost obisnuit sa gandeasca in viitor, poate sa se adapteze la cerintele UE, daca doar se transpun niste directive UE in legi romanesti. Cei multi trebuie sa piara ? Sau le mai dam de la „guvern” pomeni periodice (gen ajutoare de incalzire, 5 lei la pensie, alocatie mai mare cu 12 lei, ajutor la prima casatorie, etc).

Nu cred ca romanii au nevoie de astfel de pomeni. Cred ca au nevoie de locuri de munca, unde sa munceasca cinstit si sa castige destul cat sa-si intretina familia in conditii decente sau de afaceri personale cinstite, legale.

Solutia ar fi dupa mine o clasa politica tanara, constienta de „riscul” de a guverna in folosul cetatenilor, care sa uite de „ciolan”, sa nu fie deschisa la tentatii necurate. Sper sa apuc si acele vremuri. Oi fi prea pretentios ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: