Romanul de mijloc.

Exista o definitie a romanului de mijloc ? Are el un statut ? Care sunt criteriile de incadrare in aceasta categorie ? Cine este el ? Unde il regasim ? Care sunt aspiratiile acestui cetatean (este totusi un cetatean, presupun) ? O fi deja european ?

Am urmarit in ultimul timp diverse dezbateri despre acest cetatean. Nu prea m-am lamurit care este viziunea celor care discutau si combateau. Mi-am spus atunci sa-mi zic eu parerea.

Inainte, roman de mijloc era considerat un cetatean al acestei tari care reusea sa-si ia o casa, o masina, mergea aproape in fiecare an in concediu, isi permitea niste sarbatori mai acatarii, umbla mai bine imbracat, reusea cu destule sacrificii sa-si tina copii la facultate si chiar ii mai ajuta dupa puteri si dupa ce terminau facultatea (acestea le reusea dintr-un salariu mai acatarii). Pe vremuri, ma puteam considera un roman de mijloc. 

Astazi, vezi saraci peste tot (adica din ce in ce mai multi romani umbla ponositi). Cersetorii invadeaza locurile din fata bisericilor, in cimitire, in metrou, pe strada, etc.

Topul celor mai bogati 100 de romani s-a transformat in 2 ani in topul celor 300 de bogati (de remarcat ca sunt doar cei care doresc sa apara in top).

Despre romanii de mijloc se vorbeste dar nu se vad. Care sunt totusi acestia ?

O sa ne ajute UE si in acest domeniu ?

O sa traim si o sa vedem (numai sa nu dureze prea multi ani, de acum incolo, pentru ca cei care discutau despre romanul de rand ziceau ceva despre „noi sacrificii” pe care trebuie sa le facem; despre aceste sacrificii eu tot aud de vreo 50 de ani – restul de ani, eram prea mic ca sa pricep la ce se refera ele, adica sacrificiile).

Cati din tinerii de astazi mai pot din salariu (de ordinul a 500- 600 de euro sa zicem ) sa faca ce reusea romanul de rand in trecut ?

Cum or crede politicienii nostri ca o sa se inmulteasca tinerii din categoria romani de mijloc ? O sa-i oblige cineva dupa aderarea la UE ? Greu de crezut. UE iti da, dar nu iti baga si in traista.

Solutia este tot munca. Imi este frica sa continui, zicand munca cinstita. Dar parca tot ar mai trebui ceva, dar ce…….(poate peste ani ne vom lamuri).

Cand si cum vom ajunge la nivelul de trai din UE (fara a fi „adeptul asteptatului de la altii”, ca sa prosperi)? Pana atunci vom fi cetateni europeni, de categoria a II-a sau a III-a ?

Sa plecam de la o comparatie spusa de cei care discutau despre romanul de mijloc: salariul mediu in Romania este de 200 de euro, iar in Ungaria de 800 de euro.

Doresc o strategie, o viziune clara (nu vise), chiar si pe termen mai lung, pe care fiecare sa o poata analiza si sa se regaseasca pe el insusi in ea (sunt pretentios, daca zic ca politicienii ar trebui sa o aiba, ca doar de aceea sunt acolo in parlament ?). Credeti ca este posibil ? O are cineva ?

Reclame

Un răspuns to “Romanul de mijloc.”

  1. nimeni Says:

    Ma indoiesc ca tinerii dornici sa munceasca vor ramane in Romania. Trist, dar patriotismul nu tine de foame.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: