Respectul fata de munca.

Se apropie inevitabila intrare in UE. Oare pana acuma unde om fi fost ? Nu faceam parte din Europa, nu eram tot pe continentul acesta, ne-am transferat acuma din alta lume ? Dupa cum se bat cu pumnii in piept mai marii tarii, se pare ca nu eram in Europa. Asa o fi.

Pe mine ma preocupa respectul fata de munca, in perioada imediat urmatoare. Sunt curios cand va disparea (oare chiar va disparea ?) fatidicul si faimosul discurs de sfarsit de idee al „sefilor”: „merge si asa”. Urasc mai mult numai cuvantul „prioritate” inserat intr-o fraza a sefului cand ii expui mai multe lucruri care trebuiesc facute. Poate ar fi mai simplu sa disparii „sefii”.

Se va ajunge acolo, incat un angajator din Romania (indiferent daca este roman sau strain) sa acorde respectul cuvenit lucratorului ? Daca este strain se va purta la fel ca in tara lui (sau tocmai de aceea a venit in Romania, ca sa nu-l traga nimeni la rapundere cand nu respecta legislatia muncii ) ? Toti angajatorii vor ajunge sa se tina de cuvant, cand promit ceva (termene, salarii, prime, facilitati de tot felul, etc.). Greu de crezut, daca respectul pentru munca al lucratorului este ca si inexistent (cand face o munca de mantuiala, ca sa treaca timpul si sa ia leafa) sau al angajatorului care plateste la fel pe toti lucratorii indiferent de felul cum muncesc acestia (de regula cu salariul minim pe economie).

Angajatorii care au nevoie de firme prestatoare de servicii (servicii pe care nu pot, nu vor, nu sunt in stare sa le faca) vor recunoaste meritul adevarat al acestora si nu-i vor mai considera pe lucratorii acestora ca fiind niste tolerati ai sistemului ? Isi vor da seama ca datorita acestora pot scapa de „biciul” legii ? Este adevarat ca trebuie sa existe si inspectii abilitate ale statului, interesate sa dea cu biciul (daca este cazul). Pe aceste inspectii la va biciui cineva ? Sa speram ca da.

Sunt doar cateva dintre „curiozitatile” mele, legate de ziua de dupa integrarea in UE.

Un răspuns to “Respectul fata de munca.”

  1. cristi parvan Says:

    da. am vazut si eu stirea ca geografic am fi fost in europa :).

    dar … politic cu siguranta ca n-am fost acolo, atata timp cat vasalitatile se confirmau in asia 😦 (fie moscova fie stambul).

    cu siguanta vor veni ceva bani, cu siguranta vor veni si ceva forme (unele au venit deja) dar problema fondului trebuie sa ne-o rezolvam singuri.

    cata vreme vom tolera imbecilitatile functionarilor, cat timp functiile se vor valoriza din punct de vedere al avantajelor colaterale, cat timp „biciul” va fi la cheremul intereselor particulare, cat timp delatiunea, minciuna si ipocrizia sunt uneltele de baza ale sistemului de control nu ne putem astepta la „revolutii spirituale”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: