Accidente de munca. Legalitate si normalitate. Tribunalele muncii.

Cand vorbim despre legalitate este normal sa ne referim la respectarea unei legislatii, indiferent cum este ea, ca doar pentru asa ceva sunt legile aprobate de catre parlamente.

Cand vorbim despre responsabilitate este necesar sa mentionam prevederile legale incalcate si sa nominalizam pe cei raspunzatori de incalcarea legii. 

Daca in discutie sunt accidentele de munca produse in diferite conditii (nu este normal sa se produca accidente de munca, dar atata timp cat este implicat omul, greu pot fi complet inlaturate astfel de evenimente), legalitatea capata o motivatie in plus, luand in considerare necesitatea evitarii pe viitor a producerii unor evenimente similare.

Atunci cand apar semnale ca sunt stabilite responsabilitati nominale pentru producerea unor accidente de munca putem vorbi despre normalitate si in acest domeniu.

Un roman aflat in vizita in SUA, in anul 2001, la un santier de constructii, in cadrul unui program de formare profesionala, a cazut de la inaltime. Fiind norocos, a scapat cu viata. Dupa ce a iesit din spital a dat in judecata (la un tribunal specializat in probleme de munca) cele 12 firme care i-au sponsorizat plecarea, de la proprietar pana la responsabilul pentru siguranta muncii de pe santier, avocatii invocand la proces incalcarea normelor de sanatate si siguranta la locul de munca, dar si faptul ca a fost folosit ca angajat in loc de practicant, fiind dus intr-un „mediu periculos”.  Dupa 5 ani de procese a obtinut despagubiri de 2,2 milioane de dolari.

In luna iulie 2006 la Mittal Steel Galati s-a produs un grav accident de munca, care a avut drept urmare moartea unui lucrator si accidentarea grava a altor 3 lucratori. De curand s-a anuntat trimiterea in judecata de catre parchet a 4 persoane, pentru neglijenta in serviciu si pentru neluarea masurilor privind securitatea si sanatatea in munca.   Acest proces se va judeca insa la o instanta „specializata” de pe langa tribunalul judetean.

Incepe sa devina legalitatea respectata, sa apara semnale de normalitate ? 

Avem legislatie suficienta, adaptata la cerintele UE. Parchetele au specialisti in domeniu, pot apela si la experti sau specialisti tehnici in domeniul protectiei muncii.

Putin totusi. In Romania nu sunt infiintate prin lege tribunale specializate ale muncii (desi prin anii 90, sindicatele au incercat fara a gasi vointa politica necesara si au renuntat sau s-au „adaptat”), judecatorii specializati lipsesc, avocatii nu sunt suficient specializati in domeniul muncii, al securitatii si sanatatii in munca, legislatia referitoare la mediere este incompleta si nu se stie clar daca se va aplica medierea si in acest domeniu, lucratorii nu-si cunosc suficient drepturile pe care le au in caz ca sunt victime ale unui accident de munca (oare sindicatele cu ce se ocupa ?).

Se poate vorbi astazi in Romania despre un proces precum cel din SUA ? Greu de crezut. Asteptam sa intram in UE ? Poate. 

21 răspunsuri to “Accidente de munca. Legalitate si normalitate. Tribunalele muncii.”

 1. alfa49 Says:

  agree

 2. tofel Says:

  actiunea civila este suficienta

 3. gigi popa Says:

  In lumea civilizata tribunalele muncii sunt sectii separate ale tribunalelor regionale, care se ocupa numai de conflicte de munca si activitati legate de munca, inclusiv accidente de munca. Acestea judeca dupa legea civila si dupa legile speciale din domeniul muncii, ocupandu-se inclusiv de drepturile civile ale urmasilor victimelor accidentelor de munca.
  Se introduc actiuni civile la aceste instante specializate pe munca si dreptul muncii. Denumirea de tribunalele muncii nu se refera la dictatura muncitorilor. De altfel, se pare ca subiectul este in atentia UE pentru emiterea unei directive obligatorii in acest sens.

  • Gheorghe Mihaela Says:

   Buna ziua am si eu o problema am căzut de pe scaun în timpul serviciului si m-am lovit la mâna,am avut o contuzie .am ajuns la spital și am spus că este accident de muncă.cei de la spital au chemat politia si au venit de mi-au luat declarație ,le-am spus adevărul că am căzut de pe scaun în moment ce lucram.asta să intamplat acum 3luni si de o săptămână încoace ei au primit amenda de la itm si ma obliga pe mn să îmi schimb declarația ,eu sunt însărcinată în 7saptamani si am probleme cu sarcina ,acum sunt în medical dar când o să mă duc la muncă ,o să mă facă iar în toate felurile si i sa ma oblige.ce pot să fac ca ei au pus si 4 martori falși să spună că eu tot ce am spus a fost o minciună și că am căzut acasă și nu la muncă ceea ce nu e adevărat.va rog mult ajutatima cu niste sfaturi

   • gigipopa Says:

    Evenimentul produs la serviciu trebuia anuntat de catre angajator la ITM, cercetat de o comisie numita prin decizia angajatorului si dosarul de cercetare avizat de ITM, iar evenimentul inregistrat de firma ca AM.
    Presupun ca aceste lucruri nu s-au intamplat si firma pune presiune pe dvs. in prezent pentru a nu inregistra AM.
    Trebuie sa existe documente (la primire urgente, in registrul de primiri) care sa certifice modul cum ati ajuns dvs. de la serviciu la spital, documente care pot anula acele declaratii
    false date de acei colegi.
    Amenda de la ITM a fost primita de firma pentru nedeclarare AM si/ sau pentru neluare masuri legale in cazul gravidelor.
    Nu aveti de ce sa va schimbati declaratia data la medic si la politist daca aveti documentele susmentionate.
    Puteti sesiza in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data. despre acest abuz al angajatorului.

 4. pasc Veronica Says:

  In 21 octombrie am avut un accident rutier pe traseul catre locul de munca, un drum national foarte circulat. Nu s-a luat nici o masura pentru anuntarea lui din contra s-a musamalizat pentru a se obtine foloase personale din afaceri incheiate in zona .Am primit ulterior reprosuri ca in ziua accidentului nu am lucrat dar am fost platita. Specific nu am lovituri vizibile , am dat cu capul de scaunul din dreapta , eram ca si beata si in stare de soc . Mult timp nu am putut sa conduc singura , dar fiind obligata de distanta m-am straduit. Nu am fost examinata la cap de nici un medic dar e foarte evident ca din cauza oboselii si poate si din cauza accidentului nu ma pot concentra si nu mai sunt la fel de eficienta.
  Pe ce se bazeaza oamenii pentru care lucrez? Pe faptul ca au bani si influenta in zona . Nu te poti adresa nimanui deoarece nu esti bagat in seama. Degeaba exista legi , politia care vine la locul accidentului scrie ce doresc ei si tu ramai cu pagubele iar ei jubileaza.

  Si daca tot a fost ziua nationala , eu sunt unul dintre romanii nemultumiti ca sunt romani.

 5. gigipopa Says:

  Nemultumirea dvs. ca sunteti roman nu mi se pare corecta. Trebuie sa ne mandrim cu cetatenia noastra si sa facem toti cate ceva pentru a inlatura ciurucurile din viata noastra zilnica, in toate domeniile de activitate. Priviti la americani, la francezi, la englezi, cum procedeaza cand este vorba de patria lor.
  Evenimentul pe care il prezentati este incadrabil in categoria accidentelor de traseu, deci si ca accident de munca, dar numai in anumite conditii. Iata cateva dintre acestea:
  -pe fisa individuala de instructaj ssm sa aveti mentionat traseul exact pe care va deplasati de acasa la serviciu si retur, precum si perioada exacta de timp (intre ce ore), iar evenimentul sa se fi produs pe acel traseu si in timpul mentionat,
  -sa aveti un certificat medical, cu cel putin 3 zile de concediu, din ziua in care s-a produs accidentul de traseu,
  -sa aveti procesul verbal de cercetare al politiei, care sa confirme cele mentionate de catre dvs.,
  -eventual sa aveti niste martori, etc.
  Daca aveti aceste documente puteti sesiza inspectoratul teritorial de munca si ulterior, dupa caz, instanta de judecata.
  Va recomand sa va adresati unui medic, pentru investigatii suplimentare asupra sanatatii dvs. Simptomele pe care le prezentati pot deveni periculoase pentru sanatatea dvs. Poate exista riscul unor traumatisme.
  Daca veti reciti articolul veti observa ca tocmai necunoasterea prevederilor legale de catre lucratori este una din cauzele lucrurilor ciudate care ni se intampla. Tribunalele specializate s-ar putea ocupa eficient si de astfel de aspecte legate de munca.

 6. pasc Veronica Says:

  Va multumesc ca acordati atentie mesajului meu.
  Cunosc legislatia in domeniu macar in ceea ce priveste drepturile angajatului.Am declaratie de traseu la dosarul de angajare, am poze de la locul accidentului doar ca dupa cum spuneam politia face ce dicteaza oamenii cu bani din zona . Am semnat declaratiile la o ora dupa accident, adica in stare de soc si nu corespund cu realitatea . Nemultumirea mea este ca suntem niste marionete .Am si hartii care sa imi sustina declaratiile. Prin urmare am fost inlaturata din cadrul firmei , pe motiv ca nu mai sunt eficienta ( mentionez am avut in 2 ani 10 zile de concediu 5 +5 ) nu ma concentrez ca altadata si nu mai doresc sa suplinesc 3 locuri de munca . Cred ca ma pot incadra foarte bine si la o boala profesionala , am detinut functie de conducere , fara pauzele de refacere obligatorii impuse de legislatie .Intr-un cuvant exploatati la maxim si un picior undeva la final in loc de concediu.Este si cazul celorlalti angajati.Nimeni nu poate face nimic deoarece tote controalele care au fost si la care am participat au iesit in final `bine `daca intelegeti ce doresc sa zic. Sunt prea influenti in zona ca sa ne putem revolta.

  Va multumesc foarte mult eu sustin necesitatea unor tribunale care sa ne ajute in astfel de situatii.

 7. gigi Says:

  Va inteleg revolta. Daca doriti sa va luptati in justitie, o perioada indelungata de timp, puteti deschide o actiune, dar numai daca puteti dovedi cu acte tot ceea ce afirmati. Exista si o alta cale – sesizati in ordine inspectoratul teritorial – inspectia muncii – ministerul muncii, anexand in copie toate documentele pe care le detineti. Raspunsurile acestor institutii va pot fi utile si ulterior in justitie.
  Ati contestat in justitie, decizia de desfacere contract de munca, in termen de 30 zile ? Aveati acest drept. Cum puteau dovedi lipsa dvs. de eficienta ? Cum puteti susutine dvs. contrariul ? Bineinteles totul pe baza de documente.
  Incadrarea ca boala profesionala nu o poate face decat medicul specialist de medicina muncii, in baza unor certificate medicale, a unor analize si a dosarului medical individual al dvs., in conditiile in care se poate constat o legatura intre munca suprasolicitanta si cele mentionate in dosarul medical.

 8. lili pangica Says:

  chiar acum il am pe sotul meu in spital in urma unui accident de munca .A alunecat coborind de pe o nava din portul Constanta si ca sa ”apere” hirtiile ce le avea in mana a cazut in cot.Acesta s-a sfaramat si necesita operatie.Interesant este faptul ca sefii i-au propus sa spuna ca de fapt, accidentul a avut loc acasa,bla bla…Au cazut la o intelegere :a cazut pe drumul spre serviciu.Sunt foarte revoltata ca a acceptat asa ceva…!Mai ales ca singura ”rasplata” a fost o urare:”insanarosire grabnica”

 9. gigi Says:

  Exista din pacate, inca, astfel de practici. Declaratia data initial de catre sotul dvs. poate fi schimbata prin sesizarea in scris, a inspectoratului teritorial de munca si dupa caz a instantei de judecata, in conditiile in care exista elemente care sa sustina momentul si locul producerii accidentului (martori, poze, etc.). Este o cale lunga si inteleg ca sotul trebuie sa faca operatie la cot.
  Puteti purta mai intai o convorbire cu factorii de decizie din firma la care este angajat sotul dvs. pentru ca firma sa suporte cheltuielile cu operatia si diferenta de bani fata de salariul net pe care ar fi incasat-o sotul dvs. daca era apt de munca, pe perioada concediul medical pe care il va primi dupa operatie si pana in prezent. De aceste facilitati ar fi beneficiat automat daca evenimentul era incadrat drept accident de munca.
  Bafta !

 10. manea vasile viorel Says:

  la cat timp dupa data producerii accidentului poti da in judecata firma?

  • gigipopa Says:

   Oricand, daca aveti argumente suficiente, ca la producerea accidentului de munca, au fost incalcate de catre firma, norme legale de protectia muncii. Ar fi bine sa sesizati inspectoratul teritorial de munca, daca cercetarea accidentului a fost facuta de catre o comisie numita la nivelul firmei si sa vedeti ce au scris inspectorii de munca, pe avizul dat dosarului de cercetare.

   ________________________________

 11. manea vasile viorel Says:

  nu am chemat inspecoratul

 12. Daniel Says:

  Buna ziua,I luna august 2011, am avut un accident de munca cu fracturarea ambelor picioare, cu stivuitorul.Intrebarea mea este; se poate redeschide dosarul ptr.a se face investigatia la stivuitor?Va multumesc si o zi buna!

  • gigi Says:

   Sesizati in scris ITM si aflati daca in dosarul de cercetare exista document privind starea tehnica a stivuitorului.
   Puteti deschide actiune in justitie, daca aveti probe ca stivuitorul a avut defectiuni si cauza producerii AM a fost legata de starea tehnica a echipamentului de lucru.

   • Daniel Says:

    Da in dosar exista acel document privind starea tehnica a stivuitorului.Scrie ca totul e ok, insa, si acum dupa aproape un an cu el nu circula nimeni in depozit ori in afara acestuia.Eu am semnat protectia muncii in spital, iar in ceea ce priveste accidentul, eu nu am dorit sa declar realitatea ;stivuitorul avea defectiuni la servodirectie si am cazut de pe rampa cu el.Ca sa nu-mi pierd locul de munca nu am avut nici o pretentie niciuna dintre parti.Dosarul s-a inchis in luna ian.a.c.ca accident de munca din cauza manevrarii gresite a utilajului.Ce mai pot face in acest caz?!Ei m-au ajutat cu 400 ron ptr. operatie iar acum ,lunar, le inapoiez cate 100 ron pana termin de plata.Daca doresc sa plec de la ei ,mi-au spus sa le platesc stivuitorul 16000 ron.Asta-i omenie?Nici un coleg care cunoaste situatia utilajului nu si-ar baga piele in saramura ptr. a se pune martori, deoarece le este teama ca-si vor pierde locul de munca.Ce as putea face in acest caz?

 13. gigi Says:

  Cred ca numai daca deschideti o actiune in instanta s-ar mai putea rezolva ceva.
  O expertiza tehnica judiciara ar putea vedea starea actuala a stivuitorului.
  Atarna insa greu pentru instanta – semanrea de catre dvs. a fisei de instruire in spital, punand (presupun o data anterioare) si faptul ca nu ati declarat realitatea la producerea accidentului. Va trebuie dovezi solide pentru a demonta ceea ce ati afirmat anterior si ati semnat (hartii de exemplu, prin care angajatorul v-a promis ca va ajuta cu bani, eventual nerambursabili, ceva martori – desi e greu de crezut ca pot demonta semantura dvs.)
  Incercati sa discutati de la om la om cu angajatorul.
  Costurile in instanta, pentru dvs., ar fi mari (expert, avocat, etc.) si durata procesului nu o pot preciza. Cheltuielile pot fi recuparate numai daca castigati procesul.
  Inainte de a ajunge in instanta veti fi trimisi la un mediator (pe care il veti plati), care va incerca sa va „impace”. Cred ca puteti face singur acest lucru fara a mai cheltui.
  Nu cred ca tine „amenintarea” ca veti plati dvs. stivuitorul, daca plecati. E posibil totusi, orice.

  • Daniel Says:

   Va multumesc ptr. acest raspuns ,i-mi dau seama ca aproape totul se rasfrange asupra mea datorita faptului ca nu am dat niste declaratii reale la momentul potrivit,ca sa nu-mi pierd serviciul.Momentan muncesc la acelasi loc de munca, cu tija la piciorul drept ce va trebui sa o scot peste jumatate de an, cu cleme la laba piciorului stang, plus de asta nu-mi mai exercit nici meseria pe care o am ci aceea de manipulant marfa.Va doresc ganduri bune si o zi racoroasa!

 14. codrina Says:

  Peste tot in comentarii am vazut, de la caz la caz, referiri la legi, la ITM, la instante, dar nu am vazut nicaieri unde se stipuleaza plata in bani catre victime.As dori sa stiu ce se intampla si in domeniul asta? Ca pana la urma asta este mai important.

  • gigipopa Says:

   In Codul de procedura penala si in Codul de procedura civila sunt mentionate despagubiri morale si sau despagubiri materiale (bani) la care au dreptul cei prejudiciati, daca exista in acest sens o hotarare judecatoreasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: