Cum vedem legislatia muncii ?

Europenii se gandesc deja sa redefineasca termenul de „angajat”.  Se intreaba daca sunt necesare un minim de drepturi pentru lucratorii care lucreaza in baza unui contract special de munca. S-au organizat dezbateri publice de catre comisarii europeni. Se asteapta rezultatul dezbaterilor, pentru a se stabili o cale de urmat. Vor fi cu siguranta necesare noi reglementari legislative la nivel comunitar.

Romania este pregatita sa faca fata actualelor reglementari ? Dupa parerea mea suntem la inceput de drum, sovaielnic, cu multe reglementari noi care ar trebui sa schimbe optica actuala a angajatorilor (lucru greu de infaptuit in conditiile unor taxe si impozite impovaratoare). Despre noile reglementari (ce vor aparea), ce sa mai discutam ?

O stire de presa conform careia patru muncitori (printre care un roman) au murit arsi de vii, sambata, intr-o fabrica de ulei de masline din Perugia, in timp ce reparau o presa, cand s-a produs o explozie puternica, urmata de un incendiu puternic, m-a facut sa scriu cate ceva despre munca romanilor, in Romania si in UE.

Dupa unele statistici lucreaza afara cca. 3 milioane de romani (lucru credibil daca facem referire la ultimul recensamant, la forta apta de munca). Lucreaza cu contracte de munca in strainatate (inregistrate la ministerul muncii) cca. 1,2 milioane de romani. Numai acestia au asigurata o protectie din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Pentru restul romanilor, responsabilitatea producerii unor accidente chiar daca sunt de munca le revine, angajatorul (la negru) la care lucreaza nu are nicio vina. Pentru acestia nu se platesc contributii sociale, deci nu vor putea beneficia de pensie. Nu li se plateste asigurare medicala sau contributii la sanatate. Orice boala, chiar profesionala sau in legatura cu profesia se trateaza numai cu banii proprii. Mie unul nu mi se pare corect.

Ministerul muncii ce face ? Incearca sa incheie ceva contracte cu angajatori straini si sa trimita lucratori cu contracte de munca. Dar nu face esentialul, nu incheie conventii la nivel de stat cu celelalte state membre UE (sau se asteapta aderarea efectiva la UE?). Statele UE, in schimb, limiteaza accesul romanilor pe piata muncii, dupa aderarea efectiva a Romaniei.

Exista unele firme (unele autorizate de catre ministerul muncii, altele nu) care recruteaza lucratori romani pentru diferite state UE sau din orientul mijlociu. Greu de apreciat seriozitatea unor astfel de contracte intermediate de aceste firme. Nu generalizez, dar sunt mult prea putini romanii multumiti (chiar daca se castiga mult mai mult decat in tara).

Cand nu o sa ne mai vaitam ca exista 4,6 milioane de pensionari la 4 milioane de salariati (referirea este numai la cei care lucreaza legal in tara) ? Cand o sa scoatem la iveala cei cca. 2 milioane care lucreaza la negru, in tara ? Cand o sa se creeze locuri de munca noi pentru acesti lucratori la negru ? Cand o sa platim ca in UE ?…… Cand o sa traim ca in UE ?

Cine are solutii credibile ? Muncim destul de bine ? Suntem platiti dupa calitatea muncii pe care o prestam ? Vrem sa progresam ?

……Incotro mergem ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: