Tragedii

Vedem cu totii aproape zilnic incendii, accidente de toate felurile, poluari ale aerului, apei sau ale solului, inundatii. Toate aceste evenimente se produc oare datorita neputintei omului in fata naturii , ale neprevazutului sau au si cauze lumesti precum lipsa de instruire a celor implicati in evenimente, dezinteresul sau nestiinta unor autoritati sau a conducatorilor, nu in ultimul rand al teribilismului ce conduce viata unor indivizi, pentru care sloganul pagubos „merge si asa” este litera de lege.
Astazi de dimineata pe un post de televiziune se prezenta o tragedie (incendiu la subsolul unui bloc din Ferentari), in care au murit 4 copii lasati fara supraveghere, pe timpul noptii. Reporterul prezenta amarat situatia, lua interviuri la niste locatari (care ziceau ca au anuntat primaria, ca in subsol nu era spatiu de locuit, ca cele 2 familii de amaratii care locuiau acolo, fara lumina, fara utilitati, fara WC se descurcau cum puteau), arata parintii care se jeleau. Senzationalul a fost prezentat, stirea a facut inconjurul tarii, poate va aparea si pe ecranele unor televiziuni straine. Se va asterne negura peste stire, in curand.
Este suficient, este omesc sa nu facem nimic in continuare, sa nu se preocupe nimeni de soarta unora care au nevoie de asistenta sociala? Sa asteptam doar campania electorala viitoare, pentru a vedea politicieni care promit, inconstienti (refuz sa cred ca intentionat), ca vor face totul (parca mai facea unul totul si a fost impuscat), ca va creste nivelul de trai, ca tot romanul o va duce mai bine, etc. Noi cetatenii cu drept de a pune degetul pe unii sau pe altii asteptam doar sa vina alte alegeri si sa-i schimbam pe cei vechi cu altii noi, dar la fel de mincinosi.
Chiar nu putem face nimic? Nimeni nu poate obliga institutiile abilitate ale statului sa-si faca datoria (ma refer aici la primarii, inspectii specializate ale statului – pompieri, sanepid, mediu, protectia muncii, politie, jandarmi, politia cominitara, etc) ? Oare acestia  fac doar constatari, dupa producerea unor tragedii si intocmesc niste rapoarte de cele mai multe ori penibile ? Nu au in atributii si activitate de prevenire, control, instruire ? Ce au scris in rapoartele intocmite ca urmare a activitatii lor din teren ?
Cum s-ar analiza oare aceste tragedii daca institutiile statului ar raspunde civil, material sau penal, pentru ca nu si-au facut datoria si s-au produs aceste evenimente?

Un răspuns to “Tragedii”

 1. Cristi Parvan Says:

  In primul rand felicitari pt blog. Sunt fascinat de teme si de autor.

  Si acum perspectiva mea asupra intrebarilor:

  Nu, eu unul nu cred ca inasprirea normele sunt elementul major care ar produce la imputinarea tragediilor.

  Dimpotriva cred ca distanta acestor norme juridice de normele sociale este elementul care duce la separarea hartiilor de realitate. Si cred ca tocmai incarcarea exagerata a normele face ca hartiile sa se justifice in alte hartii care la randul lor au la baza hartii si chitante, si din pacate deseori nici daca vrei realitatea nu mai poate sa fie conforma cu hartia.

  Nu-i o problema politica ci una de responsabilitate a celor care fac si aplica norme, si poate si a noastra a celorlalti care nu suntem suficienti de atenti la normele care se instaureaza si le descoperim abia cand ne lovim de ele.

  banuiesc ca toate institutiile aminte, ar fi trebuit conform normelor sa se duca si sa dezafecteze acel subsol, dar conform hartiilor acel subsol nu era locuit etc etc, si chiar daca prin absurd se duceau sa „ia masuri” tot n-aveau solutii la realitate ci eventual aplicau o amenda sau obligau locatarii sa securizeze zona.

  Daca „institutiile” ar raspunde … atunci cu siguranta ar gasi alte norme prin care sa se puna la adapost si ar cere alte hartii pe care sa se bazeze etc, care ar insemna o si mai mare departare de realitate, iar realitatea (cruda deseori) ar gasi alte debusee poate si mai greu de controlat.

  „Merge si asa” nu este vreo gena speciala ci un compromis intre norma si realitate.
  Ex: daca pt a inchide un balcon iti trebuie x avize (apropo: de cele mai multe ori date fara a avea o legatura directa cu realitatea din teren) si cheltuiala cu actele este 50% din costul lucrarii, iar timpul este triplu, evident vor aparea si solutii pe „sest” pt ca norma e departe si ca sa „mearga normal” nu aduce mari avantaje (in sensul ca pana la urma tot ai nevoie de un „meserias” care sa faca lucrurile bine si sa gaseasca solutii aplicabile).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: